В природата ни е заложено да искаме и да се стремим към най-доброто. Всичко това пренасяме и в бизнес средата, която обитаваме. Дълбоко вярваме, че ни се полага според законите на Вселената и го преследваме с повечето наши действия. Как обаче този стремеж се трансферира върху сайтовете и онлайн магазините?

Когато клиентът иска най-доброто

По всяка вероятност, четейки тази статия, се интересувате от бизнес и работите с клиенти. Знаете за патовата ситуация, в която клиентът заявява, че иска най-доброто, което може да предложите. Първоначално това звучи чудесно и пеперудите в стомаха започват да пърхат, предусещайки, че предстои нещо голямо и интересно.

Уви, съвсем скоро идва отрезвяването от първоначалната еуфория, защото на сцената излиза персонажът на злодея – ЦЕНАТА. Често тя действа като шамар, който запраща надалеко целия позитивизъм.

Следвайки пътя на логиката най-доброто би трябвало да струва пари. Качеството е пряко отражение на цената. Не смятам, че е възможно създаването на отличен сайт или онлайн магазин в среда на бюджетни ограничения. Прав ли съм?

Когато представите се разминават

Интересен е казусът с разработката на сайт или електронен магазин, защото в представите на хората занимаващи се с дизайн и програмиране най-доброто значи едно, а в света на клиента съвсем друго.

Тук се появява и разминаването в светоусещането на двете страни – разработчици и клиенти. Едните си мислят за сайтове и магазини, които ще печелят уеб награди в именити конкурси, а другите си представят нещо по-добро от и без това нескопосания уеб проект на преките им конкуренти.

Много е важно да се установят какви са очакванията на клиента, който иска да поръча сайт или електронен магазин. Да се види къде се намира той из скалата с критерии. Само по този начин може да се отговори адекватно и да не се блуждае в облаците с чаша самозаблуда.

Добре е често да се подсещаме, че най-доброто за един не покрива очакванията на друг.

Когато офертата и очакванията нямат пресечна точка

Ако един уеб консултант, фирма за уеб разработки или фрийленс разработчик не диагностицира правилно очакванията на клиента и не дефинира какво за него значи „най-доброто”, опасявам се, че представената оферта ще подейства като леден душ по средата на сладка дрямка.

Въпреки, че се занимавам със стратегии, разработване и популяризиране на сайтове и онлайн магазини от над 10 години, често се препъвам в летвата, наречена „Искаме най-доброто”. Моментът ме грабва, мотивацията ми да предложа отлично решение взима връх и излизам с предложения, които всяват смут, последван от неловка тишина и позеленяване.

Продължавам да се уча, че установяването на точните клиентски изисквания и очаквания е в основата на успеха. В противен случай се започва стрелба на посоки с неподходящи оферти, цени и срокове. Лошото е, че всичко това не води до положителни резултати, а само до загуба на време за двете страни.

Когато компромисът е необходим

Думата „компромис” не е сред най-любимите на хората, които се занимават с бизнес. Звучи отблъскващо и често води след себе си някакъв негатив, който да те тормози занапред. Възможно ли е да се отървем от компромисите?

Смятам, че няма как да избягаме от тях, защото ни се налага да прежалим или качеството, или цената, която трябва да платим за даден сайт или онлайн магазин. Но нещата не са толкова печални, колкото взеха да звучат в последните два абзаца.

Решението е залагането на правилните приоритети. Ясно е, че не можеш да имаш всичко и по възможност да не платиш за него, съответно е добре да се конкретизира кое е важно и кое не.

Приоритизирането може да се разглежда като мека форма на компромис. Чрез него се определя кое е от значение в един сайт/магазин, кое би следвало да докара резултати и да се прецени кое излиза от рамките на реалистичното.

Когато се работи без бюджет

Спънка в бързата и ефективна работа е липсата на конкретен бюджет. В широко разпространения сценарии клиентите нямат бюджети или се притесняват да ги споделят поради различни причини. Част от тях смятат, че ще получат по-високо качество на по-ниска цена, а други, че някой ще им прибере бюджета и насреща няма да предложи еквивалентна стойност.

Без значение какви са опасенията, оперирането без бюджетна рамка е доста трудно. Особено комбинацията от „Искаме най-доброто!” и „Нямаме конкретен бюджет.”. Това е формула, която гарантира неприятни емоции, изненадани клиенти и кисел вкус в устата.

Ако сте решили да инвестирате в направа на нов сайт или изработка на онлайн магазин, помислете за бюджета, който бихте инвестирали. Определете го въз основа на възвръщаемостта, която очаквате. Споделете тази информация с разработчиците и така бързо ще намерите пресечна точка. Този метод на работа е по-правилен от хаотичното подаване на оферти и многократното им ревизиране.

Когато наличните ресурси не са ясни

За да се впуснете в изработка на сайт или онлайн магазин е добре да имате ясна преценка за собствените си ресурси. Често фирмите наблюдават кой какво прави на пазара и искат да се мерят с първенците. Това не е лека задача, особено, ако нямаш необходимия опит, време, финансов ресурс и хора.

Всеки трябва да бъде честен със себе си, да е наясно с капацитетите и на тази база да вземе крайното решение. Самозаблудата, розовите очила и планирането въз основа на пожелания, не водят до зашеметяващи резултати. Напротив, ако човек се самозалъгва, ще си загуби и времето и парите.

Важна част от работата на един уеб консултант е да установи какъв капацитет има клиентът, за да не се впускат в приключения, които няма да се увенчаят с успех. Сключването на сделка за голям сайт или онлайн магазин, които няма да бъдат стопанисвани правилно, е безсмислено. Мащабите на тези проекти имат корелация с мащабите на клиентите.

Уточнете за себе си с какъв капацитет разполагате и с кого е подходящо да се мерите и конкурирате.

Балансирането на качеството и цената е тежка задача, смятам, че когато разработиците и клиентите са открити един към друг, е възможно нивелирането на везната. Това би се случило с правилния подход, оправдани очаквания, ясни бюджети, ресурси и човешка комуникация.

Свържете се с мен при нужда от консултация и изработка на сайт: ask@yordan-genovski.com