Никой не обича да коментира забавени уеб проекти, разтеглени във времето срокове, месеци наред мъки, но реших да напиша материал по темата. В крайна сметка не може всичко да е лъскаво и увенчано с успехи. Грешки се правят, а от тях учим най-много и най-бързо. Всеки работил дълги години в сферата на софтуерните разработки е имал предизвикателни проекти, които е трябвало да приключат бързо, а не да се пенсионираш с тях, образно казано.

Личен опит с уеб проекти

Аз също съм се омотавал във времевата рамка, допускал съм грешки, ядосвал съм клиенти, но винаги се старая да уча и ставам по-добър професионалист. Затова реших да споделя размислите си по темата, надявам се да са полезни на хората и предотвратят бъдещи грешки. Нека разгледаме заедно не толкова популярната страна на софтуерните разработки. Ако имате въпроси по темата – директно ми пишете.

Какво предтставляват безкрайните срокове?

Измърморването под мустак на “безкрайни срокове” е по-скоро хипербола, която използваме в сектора на уеб разработките. “Безкраен срок” пасва идеално на уеб проекти, които започват да се разтягат с месеци над първоначално планираните и договорени срокове.

В моята лична работа проектите винаги са стигали до развръзка, но няколко пъти въпросът бе кога. Малко по-надолу ще разгледам причините, които водят до удължаването на сроковете до саркастичното “плюс безкрайност”.

Т.е, всеки проект, който започне да се разтакава във времето с месеци над първоначалната прогноза, шеговито наричам проект с “безкраен срок” за изпълнение.

До какво водят безкрайните срокове?

Разбъркването на времевата нишка е не само неприятно за всички заинтересовани страни, но и води след себе си редица опасности, като:

 • Надхвърляне на заложения бюджет;
 • Пропускане на пазарни възможности;
 • Поява на конкурент с аналогичен проект;
 • Проваляне на планирани маркетингови кампании;
 • Нарушени договорки с партньори и клиенти;
 • Изнервен персонал и мениджмънт;

Страшното при безумното протакане на сроковете за направа и пускане в експлоатация на един сайт, онлайн магазин или мобилно приложение, е, че това може да доведе до пълен провал на проекта. Днес всичко се случва толкова бързо, особено в света на интернет, че прибавянето на месеци, дори години към първоначално планираните, има пагубен ефект. При такива ситуации просто се превъртат някакви пари, върши се нещо, което всъщност е едно голямо нищо и всички остават разочаровани.

В практиката съм виждал как екипите на уеб компании се отказват от финализирането на проект, защото не могат повече да влачат товара. Виждал съм и клиенти, които се отказват от проектите си, защото финансирането им приключва или просто са изпуснали момента. Всичко това е много жалко, защото не се произвежда стойност.

Защо се появяват безкрайните срокове?

 

Лично за мен появата на безкрайност във времевата рамка се появява при наличнието на значителни пропуски. Нормално е да не можеш да предвидиш всеки един детайл от сложна система, но фундаменталните пропуски са опасни. Тях мога да опиша в няколко абзаца.

Наличие на значителни дупки в концепцията на клиента

Тук имам предвид недомислени моменти в бизнес концепцията, нейното реализиране, монетизиране, поддържане и развитие, непознаване на пазара, липса на основни познания. Ако всички дупки в дадена бизнес идея трябва да се кърпят по време на разработването, моментално проектът отива в колонка “безкрайни срокове”.

Имайте предвид, че повечето уеб разработчици дават живот на идеи, които им биват заръчани. Тези хора не са съдници, в повечето случаи, които ще критикуват Вашите идеи и ще направят всичко възможно, за да Ви откажат.

Моят съвет към клиентите винаги е бил: изяснете си концепцията и тогава преминете към нейното реализиране. Ако трябва, наемете консултант, който да Ви помогне, но не влизайте в разработки с купища съмнения и мътен план.

Лошо първоначално планиране

Планирането бих разделил на две части – първата е вътрешнофирменото планиране при клиента, той трябва да е наясно в какво се впуска, до къде се простират възможностите му, да е проверил пазар, конкуренция и т.н. Повече по темата за планирането на един сайт може да прочетете в тази статия.

Втората част е самото планиране на софтуерната реализация на проекта.Там се мисли за архитектура на проекта, правят се мисловни карти, скици, прототипен модел, планиране на съдържанието, финансова и времева оцена, план-график за изпълнение.

Ако нещо сериозно куца в планирането, неминуемо ще се появи изкривяване в срока за реализация.

Незаинтересован екип

Липсата на мотивация е изключително фрустрираща за мен до ден днешен. Нехаещ екип може да има от страна на клиента, който възлага проекта, а също така и от страна на изпълнителя.

Случвало ми се е да попадам на силно демотивиран екип от страна на клиента, с който някак трябва да се сработим и докараме нещата до щастлив край. Най-често срещаната причина е тези хора да са претрупани с работа и просто да са им дали още едно нещо, с което да се занимават и съответно нямат сили и желание.

Естествено съществуват и незаинтригувани кадри от страна на разработчика, които не считат даден проект за интересен и предизвикателен, съответно започва да ги домързява.

Ако на едно място съберем хора, които нямат желание да се занимават с даден сайт или онлайн магазин, то не бива да очакваме добри резултати. Вероятно проектът ще се избута някак до завършек, но за сметка на планираните срокове.

Неточно бюджетно планиране

Липсата на финансиране може да пререже в зародиш всеки един проект. При недостиг на пари проектите влизат във фаза тръгни-спри, което ги изкарва от първоначално заложените срокове и получават статус “безкрайни”. Не веднъж съм виждал хора с погрешни очаквания за бюджети, с които планират разработки на сайтове, електронни магазини и мобилни приложения. Ако се прицелвате в големите на пазара, то трябва да имате сериозна финансова подплатеност. Не става въпрос само за едната разработка на сайта, после идват много разходи за маркетиране и цялостна поддръжка.

Паралелна работа по множество проекти

Тази грешка се допуска и от клиентите, и от разработчиците. Едновременната работа по много на брой проекти е адски трудна, особено като всеки един е топ приоритетен. За мен лично скачането от проект в проект е неефективно, особено, ако човек преследва качество. Работата се накъсва, забравяш до къде си стигнал, какво е минало, какво предстои, това започва все повече да бави задачите и накрая сроковете отиват по дяволите.

При лоша комуникация

Качествената и бърза комуникация е от критично значение за успеха на всеки проект, тук не визирам само уеб проекти. Ако хората не комуникират помежду си ефективно, информацията започва да се влачи, изкривява и не води до нищо продуктивно. Счупена комуникация може да се зароди при езикови бариери, отпускарски сезони или прекалено заети, пътуващи хора.

При некачествена изработка

Неработещи функционалности или планини от бъгове за отстраняване са фактори, които за съжаление ще рефлектират върху сроковете. Тъй като пазарът няма да реагира благоприятно на полуработещ уеб сайт, се започва предпусково тестване и отстраняване на проблеми. Ако този период не е предвиден от самото начало или се удължи заради куп проблеми, то на хоризонта се появява надписът “безкраен срок”.

Как да се предпазите от безкрайните срокове?

Чрез няколко стъпки можете да се застраховате срещу протакането във времето на всеки проект:

 • Изяснете идеята си;
 • Проучете какво се случва на пазара;
 • Опознайте потенциалните си клиенти;
 • Ослушайте се за конкуренция;
 • Потърсете помощ, свържете се с консултант;
 • Уверете се в експертизата на хората, с които ще работите;
 • Планирайте внимателно бюджета си;
 • Отделете необходимото лично време и екип от хора;
 • Бъдете на линия за комуникация;

Имате ли сблъсаци с просрочени проекти? Как се справихте?