Тази статия е продължение на Бизнес планирането при онлайн магазините ЧАСТ 1 и Бизнес планирането при онлайн магазините ЧАСТ 2

Избор на правилните технологии

Днес има толкова много технологични решения за онлайн търговия, че може да те заболи главата. Но е важно да разберете как работят механизмите помежду си и какво точно ще Ви трябва. Няколко примера за частите от механиката на онлайн магазина:

 • Самата платформа – може да е с отворен код, под наем, индивидуална разработка;
 • Системата за плащания – виртуален ПОС терминал, ePay, PayPal и др. за извън страната.
 • Система за наличности – складов софтуер или система тип ERP;
 • Система за доставки – интеграции с фирми куриери;
 • Фактуриране – генериране на документи към всяка поръчка;
 • Имейл бюлетин – събиране, съхранение и менажиране на базите данни с абонати;
 • Програми лоялност – отстъпки, потребителски групи, точки, подаръци, ваучери и т.н.
 • Инструменти за планиране на дейности в социалните мрежи – служат за обединяване и автоматизиране на процесите.

Всички тези елементи ще рефлектират върху нуждата от хора, времето за работа и финансите.

Стоки и услуги

стоки за онлайн магазин

 

След като знаете какво точно ще продавате през онлайн магазина, е време да подготвите структурата на продуктите с всичките им описания и прилежащи снимки, видеа, документи и прочие. Този процес е трудоемък, но задължителен, за да не се стигне до магазин, в който продуктите притежават само цена и снимка. Вероятно сте попадали на такива електронни магазини, в които информацията е толкова постна, че предизвиква съмнения у потребителя, което води до напускане на сайта.Оскъдността в представянето на стоките и услугите е враг на онлайн търговията. Постарайте се да представите продукцията максимално добре, изчерпателно, за да не се налага на потребителите да обикалят по други сайтове в търсене на описания. Ако потенциалният клиент отскочи до друг електронен магазин, за да проверява дадена стока, защото при Вас не е презентирана добре, вероятността да се върне и купи от Вас драстично намалява.

Финансов мениджмънт

 

Стигаме до финансовата част на онлайн магазина, към която всеки собственик проявява най-голям интерес и с право. Тук е добре да прогнозирате и после следите какво се случва с приходната и разходната част на магазина. По подобие на един физически обект, онлайн магазинът също има доста динамика. Най-лесното, което можете да подготвите за старта е месечна таблица, в която да водите следното:

 • Приходи от онлайн магазина: първо прогнозирайте броя продукция, който смятате, че ще се продава на месечна база, после изчислете прогнозния приход на месец (Приходите на магазина = Броят продадени продукти х Средната продажна цена).
 • Постоянни разходи: това са фиксираните разходи, които са едни и същи без значение какво правите, да речем абонамент за онлайн магазин под наем, заплати, наем на склад или помещение.
 • Променливи разходи: тези разходи обикновено се движат пропорционално с динамиката на онлайн магазина. Тук причислявам маркетинг и реклама, разходи за доставки, комисионни по плащанията и др.

Много, много често в практиката прогнозите се разминават с реалността. В повечето случаи са прекалено оптимистични. Това е породено от позитивната нагласа на хората, които прогнозират, а също така и от множеството фактори, които оказват влияние, но не могат да бъдат предвидени (действия на конкуренти, пазарни трендове, законови промени и т.н.).

Аз лично предпочитам да работя с по-консервативни очаквания, ако бъдат надминати – чудесно. Въпреки, че има разминавания между прогнозите и реалната пазарна ситуация, е добре да планирате, за да имате отправна точка, с която да си сверявате часовника. Можем да го наречем и цели, по които да се водите и достигате. Не рядко може да чуете, че прогнозите са едни добри пожелания за бъдещото развитие.

Замисълът на първоначалното финансово прогнозиране е да отговорите на следните въпроси:

 • Колко продукта годишно трябва да продавате, за да постигнете поставената цел за приходи?
 • Какви са марджините на Вашите продукти? Ако продадете един телевизор за 1000 лв., колко от тези пари остават след като платите на доставчика, служителите, покриете маркетинговите разходи?
 • Ще успеете ли да покриете предстоящите разноски или е необходимо допълнително финансиране?
 • Виждате ли някакви зараждащи се проблеми, можете ли да подобрите нещо?

Извод

Внимателното планиране е от критично значение за успеха на всеки онлайн магазин.

Изготвянето на бизнес план за електронния магазин ще циментира знанията Ви в сферата на онлайн търговията и ще шлифова първоначалната идея. Извън това ще разкрие възможности, за които може и да не сте мислили, вероятно ще изскочат слаби страни на концепцията, които да ревизирате, а също така и заплахи, които може да се появят напред по пътя.

Сега идва времето да запретнете ръкави и да се заловите с направата на бизнес план за онлайн магазина. Дали сте правили такова нещо до сега? Разминавало ли се е прогнозираното с реалността?

ОБРАТНО КЪМ Бизнес планирането при онлайн магазините ЧАСТ 1

или към Бизнес планирането при онлайн магазините ЧАСТ 2