Щом попадате на тази статия, вероятно се интересувате от електронна търговия и онлайн магазини което е чудесно. Движите се в правилната посока и желаете да се развивате онлайн. Преди да се впуснете в разработването на онлайн магазин е добре да вложите време в предварителна подготовка и направа на бизнес план.

Стартирането на ново начинание е вълнуващо и въвличащо, човек винаги иска да пристъпи към съществената част, където е екшънът. Но без направата на бизнес план за онлайн магазина, вероятно голям процент от нещата няма да са добре обмислени, също така пропуските ще са неминуеми. Моят съвет е да не се захващате с онлайн магазин преди да планирате проекта и прецените, че можете да се справите с всичките му аспекти и особености.

Целта на планирането е да сложите мислите и идеите си върху хартия, за да ги огледате, оцените и евентуално шлифовате. Не се губете в посока разкрасяване и безумно дълги писания, действайте по същество, стегнато и точно.

Какво ще получите от направата на бизнес плана?

 • Познания. Ще затвърдите това, което знаете към момента, но също така ще установите и онова, за което познания липсват.
 • Яснота за ресурсите. Всички необходими ресурси за реализирането, поддържането, развитието и маркетирането. (В това число пари, хора, партньори.)
 • Карта за развитие (Road map). Помага за залагането на цели още от стартовата позиция на бизнеса.
 • Приложимост. След като напишете плана ще придобиете по-добра представа за реалността и възможностите пред начинанието.

След като уточнихме защо е важно да подготвите бизнес план за интернет магазина, нека разгледаме точките, върху които да впрегнете мозъка.

Онлайн магазини и бизнес модели

бизнес модел онлайн магазин

 

Смятам да обърна малко повече внимание на бизнес модела с желанието да внеса яснота и помогна на хората, които смятат да се гмурнат в морето на онлайн търговията. Често в практиката попадам на бизнеси, които нямат ясна идея за начина, по който ще менажират своя електронния магазин. В този ред на мисли, надявам се следващите редове да съдействат на заинтересованите.

Има няколко различни начина да продавате продукти онлайн, както и няколко бизнес модела, които да използвате. В зависимост от това, което искате да продавате, трябва да изберете вариант, който е релевантен към Вашата ситуация.

Нека разгледаме няколко основополагащи въпроса, върху които да помислите.

Какво ще продавате?

 • Физически продукти: техника, дрехи, обувки, домашни потреби.
 • Дигитални продукти: софтуер, музика, електронни книги.
 • Услуги: обучения, консултации, почистване на дома.

На кого ще продавате?

 • B2B (Business to Business): продавате на юридически лица, а не физически.
 • B2C (Business to Consumer): продавате на физически лица (крайни клиенти), а не на фирми.
 • Маркетплейс: оперирате като посредник между различните типове клиенти (B2B и B2C) и техните транзакции.

Как ще се снабдявате с продукти?

 • Собствено производство. Създавате всичко сами in-house.
 • Трета страна. Аутсорсвате производството към трета страна, фирма, която да се нагърби с всичко по изработката.
 • Дропшип (dropship). Партнирате с дропшит производител, който създава продукта, опакова го и директно го праща към Вашия клиент. Вие поемата продажбите и поддръжката на отношенията с клиентите.
 • Препродажба на стоки. Поръчка на стоки от други фирми и препродажба с надценка през сайта.

Препродажбата на стоки е най-разпространеният модел за снабдяване с продукция и менажиране на онлайн магазин. При него трябва да се вземе предвид евентуалната нужда от складиране на наличностите.

Дропшипингът е интересен модел, който се ползва от много години в САЩ и има множество примери за успешни компании, които го ползват. В България също може да се види, удобството е, че не се налага да поддържате стоки на склад.

НАПРЕД КЪМ Бизнес планирането при онлайн магазините ЧАСТ 2