Хората са все по-заинтригувани от електронната търговия, заради което реших да подготвя статия, в която да синтезирам основните предимства на онлайн търговията. В следващите редове споделям информация, която касае плюсовете погледнати през очите на бизнеса.

По-малка първоначална инвестиция

Едно от огромните предимства на електронната търговия е по-икономичното първоначалното инвестиране на пари. Драстично по-малка сума пари е необходима за подкарването на онлайн магазин в сравнение с физически обект. Най-малкото за отваряне на ритейл магазин е необходимо наемането на помещение. След него идват интериорен дизайн и ремонт, надписи/табели, зареждане със стоки и прочие. Да не забравяме и нуждата от персонал, а понякога и от охрана, зависи от типа стоки.

За сравнение – онлайн магазинът може да се стартира изключително икономично с някоя от платформите под наем. По този начин финансовият риск се свежда до минимум. Това е важно за хората, които искат да стартират собствен бизнес от нулата и не разполагат с големи бюджети.

Бърз старт на бизнеса

Можете да стартирате онлайн магазин в пъти по-бързо отколкото физически обект. Особено, ако ползвате някакво готово решение (платформа) за електронна търговия. Отличен вариант за хора и фирми, които искат да валидират идеята си на пазара без да правят значителни вложения. Замислете се колко по-малко време и средства ще вложите в отварянето на електронен магазин.

Потенциал за нови клиенти

Сред предимствата на електронната търговия е възможността за привличане на нови клиенти. Хора от различни градове ще могат да пазаруват от Вашия онлайн магазин без да им се налага да пътуват до физически обект. Именно това Ви изважда от омагьосания кръг на локалния пазар и вървящите с него зависимости.

Продажби на интернационален пазар

Продължавайки темата за увеличения кръг от потенциални клиенти, онлайн магазините дават възможност за извършване на продажби на глобален пазар. Разбира се, че това върви с допълнителни усилия и трудности, но разширява неимоверно възможностите за развитие на една фирма. Продажба на стоки зад граница е интересна възможност, която се допълва чудесно с производството им на локално ниво.

Драстично по-малък брой изисквания и разрешителни

Поне за момента броят документи необходими за менажирането на онлайн магазин е осезаемо по-малък от поддържането на физически обект. Това улеснява както ежедневната работа, така и първоначалното стартиране. Да не пропусна да спомена, че намалява възможността от административни гафове.

24/7 потенциал за приходи

Хубавото на онлайн магазина е, че не затваря врати, няма работно време, винаги приветства клиентите и е в работна кондиция. Това дава възможност на хората да пазаруват в удобно за тях време с подходящо за тях темпо. Подобно удобство е незаменимо за силно ангажираните хора.

Гъвкавост откъм персонал

Така, ще съм по-внимателен с тази точка, за да не остана грешно разбран. Подчертавам, че в никакъв случай не казвам, че онлайн магазинът не се нуждае от персонал и работи напълно автоматизирано. Напротив, хора ще трябват, но имате много повече гъвкавост. Какво имам предвид? В самото начало можете сами да управлявате магазина си и обработвате поръчките, след това постепенно да наемате хора. Друг трик е аутосрсването на част от работата по онлайн магазина към региони с по-ниско заплащане, което автоматично намалява месечните разходи. Много трудно може да получите тези ползи от стопанисването на физически обект.

Лесно окуражаване на импулсивните купувачи

Чрез онлайн магазина може да стимулирате тъй наречените импулсивни купувачи. Това са хора, които бързо взимат решения за покупка, ако уцелите правилната им струна. Хитрости, които ползват електронните магазини:

  • Атрактивна продуктова фотография;
  • Въвеждане на емоции чрез цветове;
  • Ограничени количества;
  • Специални, лимитирани серии продукти;
  • Таймери за изтичащи промоции;
  • Големи ценови намаления;
  • Промокодове за отстъпки;

Познавайки клиентите, имате възможност да ползвате различни тактики за увеличаване на онлайн продажбите.

Ретаргетиране на клиентите

Вероятно сте забелязали, че след посещение на даден онлайн магазин започвате да виждате предложения за техни продукти из цялото интернет пространство. Това се получава заради желанието на фирмите да ретаргетират потенциалните клиенти. Закачат им бисквитка и започват любезно да им напомнят за себе си и чудесните продукти, които предлагат. В интерес на истината ретаргетинг маркетингът дава добри резултати за бизнесите и не е скъпо удоволствие.

Уви, работейки с физически магазин, този ретаргетинг маркетинг е невъзможен.

Детайлна информация за клиентите

С броя влизащи и излизащи хора във физическите обекти, е трудно да се проследи кои са те. Докато в онлайн магазина, с любезното съдействие на потребителските профили, имате информация за имената, телефоните, имейлите, пола, адреса на хората. По този начин имате добра картина за случващото се и можете по-добре да подбирате продукти и по-успешно да маркетирате.

Бърза обработка на множество поръчки

Системите за поръчка на онлайн магазините дават възможност на бизнесите да продават безпрепятствено. Край на опашките пред касите и мърморещите клиенти. Чрез пазарските колички на електронните магазини и онлайн плащанията имате възможност да приемате едновременно множество поръчки, без това да Ви ангажира и затормозява по някакъв начин.

Лесно порастване на бизнеса (scale)

Онлайн магазинът може да расте по-лесно и бързо от роднината му физическия обект. Често увеличаването на мащаба се свежда до надуване на маркетинговия бюджет и менажиране на наличностите. Докато големият брат – физическият магазин, изисква повече усилия и вложения. Бавно и капиталоемко е отварянето на множество физически магазини в отделни градове.

Съдържанието като начин за увеличаване на продажбите

Ако решите да пишете статии за Вашия онлайн магазин или правите видео ревюта на продукти, получавате уникалната възможност да увеличавате продажбите си органично. Какво ще рече органично? Google индексира съдържанието, което създавате, след което Ви извежда в т.нар. органични резултати на търсачката, демек не плащате за реклами. Това е голям плюс, който облекчава финансовото бреме. Добре е този тип създаване на съдържание да заложите отрано в маркетинговата стратегия.

За да балансирам нещата ще подготвя и материал за недостатъците на онлайн търговията. Очаквайте съвсем скоро статията, линк към нея ще сложа тук.

Междувременно, ако имате нужда от помощ с планирането и разработването на Вашия електронен магазин – свържете се с мен чрез контактната форма.