Един от основните проблеми, които съм срещал през годините уеб разработки и работа с клиенти е темата с бюджетите. Хората са много чувствителни, когато ги попиташ какъв бюджет са предвидили за направата на даден сайт или електронен магазин. Имам и комични случки, в които потенциалният клиент се обижда, когато го попитам за бюджетната му готовност.

А! Г-н Геновски, аз не обичам така да ме питат за пари. От вратата за краката!

Фирмите за уеб разработки и фрийленсърите задават този въпрос, не за да подведат някого, а за да са максимално полезни. Вариантите за изработка на сайт са много и е добре проектът да се рамкира в самото начало, за да не се губи време в мечти и пожелания.

Пример от физическия свят

Нека дам един пример от физическия свят, с който да илюстрирам необходимостта от конкретика в бюджета. Когато човек желае да закупи нов смартфон, обикновено си заделя дадена сума – бюджет, която е склонен да похарчи. С нея покрива онова, което му е необходимо, ако пък не може да обхване всички бази – прави компромиси.

Когато имаш 300-500 лв. за нов смартфон, няма нужда да влагаш време в преглед, четене и приказки с продавач-консултант относно флагман устройствата, струващи 2000 лв. и нагоре. Да, те са чудесни и вървят със стотици екстри и премиум усещане, но са извън обхвата на бюджета.

И тук идва въпросът – „Има ли смисъл да се занимавате с тях, да влагате времето си?”. Директният отговор е НЕ. По-добре е човек да се фокусира върху това, което му е в бюджетните възможности и измежду наличните решения да избере най-подходящото.

Не се занимавайте да преглеждате оферти в целия възможен ценови спектър. Нещата варират в прекалено големи граници.

Реалистична рамка

Когато се подходи с конкретен бюджет за изработка на сайт, веднага се установява рамка, която да се коментира. Това е много важен момент, за да могат фирмите за сайтове или фрийленсърите да си свършат работата, предлагайки адекватно решение в ценовия диапазон.

Когато имате професионалисти насреща, ще получите и съответните обяснения какво получавате срещу парите си, както и къде трябва да се направи компромис.

Работа по същество

Конкретният бюджет позволява да се работи по същество в правилната за клиента посока. Това е добре не само откъм пестене на време, но и откъм работни процеси и адекватен краен резултат. В крайна сметка е важно да получите най-подходящото решение за подготвения бюджет.

Когато участниците в процеса не се фокусират върху производството на оферти на килограм, а мислят в конкретна финансова рамка и какво трябва да доставят в нея, е съвсем различно.

Работете фокусирано, подгответе бюджет, обсъдете го и вижте най-доброто, което може да получите за него.

Сбогом на стреса

Когато един клиент премълчи частта с бюджета и поиска предложение от разработчика, често се стига до неприятни изненади. Неприятни най-вече за клиента, защото не очаква да види суми и срокове, които за него влизат в графа „Скандални”.

За да се избегне тази неприятна ситуация, която неминуемо докарва негативни емоции и неловко мълчание или мигновено изчезване на клиента, е силно препоръчително да се изговори темата с бюджета още в самото начало. Така се вижда кой къде седи, какво очаква, какво може да си позволи и да се прецени какво ще получи срещу парите си.

Сподели бюджета си с разработчиците, елиминирай стреса.

Пестене на време

Времето е най-ценният ресурс, с който разполага всеки един от нас. В този ред на мисли е неправилно да го харчим за хаотична комуникация, прав ли съм?

Когато не се работи въз основа на конкретен бюджет, се започва правенето на най-различни оферти с цел да се уцели готовността на клиента. Това не е добър вариант и не бих казал, че може да се определи като търговски преговори. По-скоро е хаотична стрелба в тъмното по неясна мишена. Вероятността да уцелиш е минимална, а да не говорим колко време би отнело.

Формирането на конкретно предложение за изработка на сайт или изработка на онлайн магазин е в пъти по-лесно, когато трябва да се случи за конкретна финансова рамка. След това може да се впуснете в търговски преговори, да се дискутира крайната цена, да се добавят/премахват компоненти към офертата и прочие.

И така, съветът ми е да работите с конкретен бюджет, за да получите адекватни предложения за него. Това ще Ви позволи да разпределите времето си правилно и да получите добър краен резултат – сайт или онлайн магазин. Ще установите дали платформа под наем е за Вас, дали някое Open-Source решение или custom разработка.

При нужда от консултация по темата – пишете ми.