За днес подготвих статия, която засяга болезнена за клиентите тема, а именно нуждата от тотална преработка на сайтове и онлайн магазини, за които вече са платили пари. В следващите редове ще обясня кога и защо се стига до такава ситуация, както и какви са решенията.

Въведение в проблема

Да разгледаме един примерен казус, в който фирма е заплатила пари за изработка на сайт или онлайн магазин, но същият гъмжи от проблеми и търсят кой да ремонтира уеб проект. Очевидно нещо не се е получило както трябва, но какво и защо?

Може би сте изпадали в такава ситуация, а може и в момента да кусате такава попара, казано по народному. Положението е неприятно, защото сте инвестирани време и финансови ресурси, а за съжаление резултатите са лоши.

Кога и защо сайтовете не се получават?

Защо се стига до там, че разработеният сайт или онлайн магазин не работи според очакванията? Според практиката ми, можем да синтезираме вариантите до два:

  • Първи вариант – лошо планиране и голяма вероятност клиентът да не знае какво точно иска, подценява мащаба и сложността. Ситуация, която често се среща особено при хора, които нямат опит и поглед върху материята.
  • Втори вариант – некомпетентен екип от разработчици, които са се нагърбили със задача, която не е за тях. Обикновено това е свързано с прекалено комплициран проект или работа с непознати програмни езици.

И двата варианта водят до един и същи резултат – проблемен и неработещ сайт или електронен магазин, да не говорим за разтеглените във ремето срокове за изпълнение.

Наложителна ли е цялостната преработка при проблемните сайтове?

Трудно е да се определи без конкретен пример дали цялостна преработка е наложителна. Клиентите не обичат да слушат изказвания от рода на „Еми, зависи…”, те търсят решения на проблем, който имат и пречи на работата им. Затова нека обясня с няколко изрчения кога се налага преработка и кога не.

Дребни корекции

Понякога проблемен уеб проект се нуждае от дребни корекции, след които същият заработва и всички са щастливи. Нещо не е догледано и донаправено, но сравнително безболезнено може да се поправи. Влагат се малко допълнителни часове за нанасяне на корекции и по-сериозни ревизии не са необходими. Взимаме за даденост, че по-голямата част от сайта или онлайн магазина са направени добре. Това е най-прекрасният сценарии и изход от подобна ситуация.

Множество корекции и часове работа

Ето го и негативният сценарии, който клиентите ненавиждат, но често се стига до него. Нека видим какво представлява той.

От друга страна имаме вариант със сайт или онлайн магазин, който е за тотална преработка и всичко трябва да се изгради от основи. Тук влагането на часове труд за преработки и кърпене е нерентабилно, защото калкулираните работни часове съвсем спокойно може да се изравнят с изработка от самата нула. А при наличие на лоша основа не е препоръчително да се кърпи, тъй като сайтовете и онлайн магазините са проекти за дългосрочна употреба.

До цялостна преработка се достига и при много остарели сайтове и онлайн магазини, които ползват архаични платформи или пък са писани с някакви екзотични програмни езици. Пример за това е 10 годишен сайт, чийто програмен код не е пипван през годините, а дизайнът му не се адаптира за смартфони. При такова положение няма смисъл да се нанасят корекции върху същяствуващия уеб проект, защото часовете ще се равнят на цялостната му направа от нулата. А по-удачното за клиента е да получи нещо ново, модерно, което е логически премислено за сегашните и бъдещи нужди.

Безспорен е и фактът, че значителен процент разработчици предпочитат да ползват собствени frameworks, защото ги познават добре и с тях работят бързо. Това е сред основателните причини за нежеланието на програмисти да кърпят чужд програмен код. Обикновено запознаването с него отнема много време и то още преди да преминат към нанасянето на промени. И тук отново възниква ситуацията с чистата и проста калкулация на часове. Преглед на чужд код и нанасяне на корекции може да отнеме хипотетични 40 часа, а програмирането от нулата би могло да коства същото време. По този начин в края на деня клиентът ще плати една и съща сума пари, но с кърпенето поема по-голям риск за бъдеще.

Извод

До какъв извод можем да стигнем? Съветът ми е да изясните за себе си какво точно искате от един сайт или електронен магазин. Направете реалистична оценка на неговата комплексност, за да настроите очакванията и подберете правилния екип.

Издънки се случват, когато клиентите искат да направят много сложен сайт или електронен магазин, но нежелаейки да платят реалната му стойност, започват да търсят евтини варианти и разни готови решения.

Селектирайте правилно фирмата или хората, с които ще реализирате своя сайт или онлайн магазин. Ако е нещо простичко, спокойно може да потърсите човек, който да Ви инсталира WordPress с темплейт. Но ако сте супер амбициозни и искате да правите мащабен проект със сложни алгоритми, то огледайте се за хора, които работят в тази ниша. Двете неща са много различни и специалистите, които се занимават с тях имат различни умения, капацитет и начин на мислене.

Ако планирате направа на сайт или онлайн магазин, свържете се с мен за първоначална консултация.