През последните години изображенията, видеото и инфографиките превземат интернет пространството. Броят им се множи, а около тях пораснаха и различни социални мрежи като Instragram и Snapchat. Човек да се зачуди защо –  дали предлагат нещо стойностно, което харесваме, или сме станали мързеливи и не желаем да четем?

Доказан факт е, че хората обработват по-ефективно и бързо картинките в сравнение с чистата текстова информация. Едно изображение може да предаде голямо количество информация, еквивалент на множество редове текст.

Това поражда интересен казус – ако ползвате само текст, за да пласирате своите послания в уеб, губите преимущество пред конкурентите, които ползват изображения и видео.

Какво е важно да знаем?

Визуално представените истории са много по-лесни за помнене

 

Мозъците ни са създадени да обработват и запаметяват информация, когато е поднесена под формата на история. Казаните на глас и записаните слова са били водещия начин за комуникация в цялата човешка история. Това допреди да влезем в дигиталната ера, където картинките и видеото се превръщат в основен фактор в ежедневието.

Бомбардирани от огромни обеми информация, вечно бързащи и припряни, започваме да извръщаме поглед към изображенията и видеото с надеждата да ни помогнат, подавайки ни информацията, която търсим в синтезиран вид.

Не е случаен фактът, че отделяме много повече внимание и време на изображенията в сайтовете, а не толкова на самите текстове.

Картинките увеличават шанса за споделяне

 

Не само, че хората обръщат повече внимание на изображенията, но вероятността да споделят с приятели и колеги е много по-голяма.

Според проучване на HubSpot, информацията, публикувана в социалните мрежи се споделя многократно повече, ако съдържа картинки или други визуални материали, отколкото, ако е чист текст.

Замислете се типа информация, който виждате всеки ден в социалните мрежи. С кое взаимодействате по-често – картинки и видео клипове или текстове?

Всичко това ни кара да премислим материалите, които пускаме в уеб пространството. Било то доклади, призиви, истории, отчети, налага се да ги привеждаме в по-визуален и атрактивен вид.

Инфографиките са един чудесен пример за презентиране на статистическа информация в приятен за окото вид. Дори се радват на значителен процент споделяния в социалните мрежи. Хората ги предпочитат пред доклад от десет страници суха информация.

Чрез картинките учим по-бързо

 

Според проучване на Social Science Research Network, по-големият процент от хората възприемат по-добре визуално поднесената информация. Не напразно “How to” видео клиповете в YouTube са такъв хит. Аз също съм им фен и регулярно черпя информация от тях.

Обяснението е просто – лесно е да прегледаш 2-3 минутно видео, вместо да прочетеш дадено ръководство или друг тип документ. Вероятно мързелът също играе роля. 🙂

Според Animoto четири пъти повече хора предпочитат да гледат видео за даден продукт вместо да четат за него. Още едно доказателство за силата на визуалното въздействие.

Умелите компании обясняват своите сложни продукти чрез “whiteboard” клипове, в които запознават потребителите, изисквайки минимално усилие от тяхна страна. Google също се причислява към тези компании.

И така, ако се чудите как да раздвижите нещата в уеб, започнете да използвате повече картинки и видео материали. Ако искате да добавите нещо или да се свържете с мен, директно ми пишете.

Ако планирате направата на сайт, прочетете тази статия – Създаване на съдържание за сайт – текстове и снимки. Чрез нея ще разберете защо е важно съдържанието в сайта и как да се преборите с него.