Все по-често бизнесите се чудят дали директно да направят онлайн магазин или първо да тръгнат от презентативен сайт. Еднозначен отговор за правилния път не може да се даде, защото всяка фирма е строго индивидуална със своите цели и ресурси. Съществуват няколко фундаментални въпроса, които ще ви помогнат да решите към кое от двете да се насочите.

Подходящи ли са стоките за онлайн поръчка?

Преценете дали стоките, които предлагате са подходящи за онлайн търговия. Ако продавате сложни продукти и клиентите ви се нуждаят от специфични консултации и разяснения при своя избор, то е добре да се спрете на презентативен сайт и да не се впускате в електронен магазин.

Пример за неподходящи стоки за онлайн търговия са големите и сложни машини, които са ориентирани към индустриалното производство.

Не се подвеждайте по тренда с онлайн търговията и как всичко се продавало през интернет. Вероятно имате достатъчно опит зад гърба си, за да отхвърлите подобна генерализация.

От друга страна може стоките Ви да са изключително подходящи за продажба през онлайн магазин. Лесни за разбиране, без сложни конфигурации, нужда от персонални консултации, демонстрации и процедури, съпътстващи продажбата – дрехи, обувки, стоки за дома. При такова положение може спокойно да планирате в насока електронен магазин.

Разгледайте какво правят конкурентите в сектора, вижте дали се опитват да търгуват онлайн, съберете информация, въз основа на която да вземете крайното решение.

 

Как ще доставяте стоките?

Стигаме до сериозният въпрос за доставката на стоките. Тук трябва да се запитате дали това, което продавате може да се изпрати лесно и ефективно до клиента.

Тежките, обемисти и чупливи стоки са истинско предизвикателство за логистиката. Често те повишават драстично крайната цена и, ако имате някакъв опит в онлайн търговията, знаете за нежеланието на клиентите да плащат скъпи доставки.

Друг казус с доставките е техният срок. Клиентите очакват пазаруването онлайн да става бързо. Съответно ще се наложи да откликвате с експедитивни срокове за доставка. До голяма степен това зависи от поддържаните наличности, дали правите дропшипинг, дали си партнирате с някого.

Съществуват три модела за доставки на стоки:

  • ползвате куриерска компания;
  • ползвате собствен транспорт;
  • смесен модел – собствен транспорт за някои поръчки и куриери за други.

Движейки се в посока електронна търговия е много важно да имате ефикасно функционираща система за доставките. В противен случай ще се натъкнете на множество проблеми и оплаквания.

 

Кой ще обработва поръчките?

Да речем, че стоките Ви са подходящи за електронна търговия, взели сте предвид доставките и стигате до обработването на всички поръчки, които клиентите ще извършват през онлайн магазина.

Добрите CMS-и (Content Management System) притежават значителен брой автоматизации, които помагат за намаляване на ръчния труд, но в крайна сметка не е възможно да се избяга от него.

Ще имате наложени платежи, които някой трябва да отбелязва в системата, банкови преводи, блокирани дебитни/кредитни карти, върнати стоки, покупки на изплащане, искания за замени с доплащания и прочие. Всичко изброено се нуждае от човек/хора, които да движат колелото. По подобие на бизнесите от тъй наречения физически свят, електронните магазини имат нужда от персонал, който да се грижи за отличното обслужване и позитивното потребителско преживяване.

 

Как ще следите наличностите на стоките?

Ако оприличим онлайн магазина на голям склад, в който стоките влизат и излизат, то ще е необходима методика за тяхното проследяване. Силно наложително е да знаете какви бройки имате от всеки един продукт и да не предлагате неналични стоки. Инак ще се видите в чудо от сърдити клиенти, които са поръчали и платили стоки, с които реално не разполагате.

Може би сте купували стоки онлайн и сте попадали на търговци, които следварително звънят по телефона, за да кажат, че поръчаното от Вас не е налично. След това предлагат да изчакате седмици или месец за новата доставка или алтернативни варианти на продукти, които не Ви интересуват.

Следенето на наличностите може да стане чрез тяхното въвеждане в CMS-а или чрез програмната връзка на онлайн магазина със складовата програма, която ползвате.

Сами виждате от прозаичните ми писания, че за преминаването от сайт към онлайн магазин, е необходимо да си отговорите на няколко основополагащи въпроса и планирате внимателно стъпките си. Тук темата не опира само до продуктивност на труда и доволни/недоволни клиенти. Бюджетът необходим за направата на онлайн магазин е осезаемо по-голям от този за сайт. Уверете се, че няма да платите за нещо, което после не можете да ползвате.

При нужда от консултация по темата – свържете се с мен през формата за контакт.