От известно време насам обмислям да направя статия, която да разгледа фабулата около цените за изработка на сайтове. Ако сте търсили оферта за изработка на сайт, вероятно сте се нагледали на всевъзможни ценови предложения. Пазарът е такъв, че направа на сайт започва с цени от по 100-200 лв. и стига до хиляди левове. Тези разлики са изключително фрустриращи за клиентите и се надявам с този материал да хвърля светлина по темата.

Статията се получи дълга, но гарантирам, че си заслужава четенето. Особено, ако Ви предстои да направите поръчка на сайт.

Залавям се за работа, а на Вас приятно четене.

От какво зависи цената за изработка на сайт?

През годините работа съм установил, че факторите, които влияят върху цената на един сайт, са следните:

 • Типът сайт;
 • Платформата;
 • Фирмата;
 • Опитът;
 • Стратегията;
 • Качеството;
 • Екипът;

Нека заедно разгледаме как си взаимодействат, за да разберете защо и как се отразяват на цената за изработка на сайт. Там където вмъквам цени ще удебелявам шрифта за хората, които обичат да сканират съдържанието.

Бързо и стегнато да минем през точките, които написах по-горе. След това се изстрелваме към конкретни примери и обяснения за цените.

Типът сайт

Генерално погледнато типът сайт е от основно значение за определяне на цената. Колкото по-комплициран и голям е той, толкова по-висока е неговата цена. Логиката е желязна – повече човекочасове за изработка, се равняват на по-висока цена..

Платформата

Платформата играе роля върху ценообразуването – специалното писане на код и изготвянето на уникален дизайн е коренно различно от инсталирането на WordPress с безплатен темплейт.

Фирмата

Фирмата или фрийленсърът – колкото по-голям и известен е един бранд, толкова по-висока става неговата цена. При сайтовете имаме аналогичен случай – фирма с множество проекти, голям брой служители и изградено име, иска повече пари от по-малките на пазара.

Опитът на разработчика

Опитът е от голямо значение при направата на сайт и неговата крайна цена. Фирмите и хората, които нямат достатъчно опит са склонни да работят доста по-евтино от онези с огромно портфолио зад гърба си. Тук се явява моментът, че се учат с парите на клиентите.

Стратегията на фирмата

Стратегията е следващият фактор, формиращ крайната цена за изработка на сайт. Фирми и фрийленсъри ползват агресивни стратегии за бързо набавяне на клиенти и увеличаване на проектите в портфолиото, като дават абсурдно ниски цени. Получава се, че работят на нула или загуба, за да натрупат определен брой сайтове.

Качеството на разработката

Качеството на изработката на сайта автоматично въздейства на цената. То до голяма степен е свързано и с опита на хората, които участват. Добре написан код, отстранени бъгове, уникален адаптивен уеб дизайн, тези неща покачват цената. Виждали сте сайтове, които приличат на нещо сглобено в час по труд и техника, виждали сте и такива, пред които се ококорвате.

Екипът

И накрая в нашия микс е екипът. Броят хора, работещия по Вашия сайт, неминуемо рефлектира върху формирането на цената. Едно е да работи сам човек, който подкарва WordPress с безплатен темплейт, съвсем друго е да работят project manager, web designer, front-end developer, back-end developer и човек, който провежда тестове.

Хайде да се гмурнем в повече детайли относно ценообразуването на сайтовете и видим няколко илюстративни примера.

Повече за платформата и как нейният избор рефлектира върху цената за изработка на сайт

В общи линии имате три вариант за изготвяне на сайт – open-source решение, custom разработка или сайт под наем. Изброените са много различни един от друг, нека видим кое колко струва и защо цените варират.

Вариант с Open-Source решение

За илюстративен пример на open-source решение (решение с отворен код) ще ползвам WordPress. Обяснявам съвсем накратко защо избрах него – то е най-популярната платформа за направа на сайтове в цял свят. Според статистическите данни 34% от сайтовете в световен мащаб ползват WordPress. Позовавайки се на различни източници това се равнява на над 75 млн. уеб сайта.

И така, да речем, че Вашият уеб сайт е подходящ за платформата WordPress. С това предположение покривам фактите, че не се нуждае от специфични функционалности, индивидуално програмиране или феноменален дизайн. Следователно, преминавате към разработката въз основа на WordPress и започвате да събирате и сравнявате оферти.

Ще останете изненадани от получаването на различни ценови предложения, въпреки, че сте се спрели на конкретна платформа – WordPress, която е безплатна за инсталация.

Защо се случва това?

Точно тук идва миксът от специфични фактори, за които писах в началото – фирма, опит, стратегия, качество, екип. Ако попаднете на фирма или фрийленсър, които нямат опит, стратегията им е да създадат максимално бързо портфолио, нормално е да получите ниска цена.

По всяка вероятност ще видите оферти от по няколкостотин лева (200 лв.; 300 лв.; 500 лв.). Това до определена степен обяснява предложенията и рекламите, които виждате в Google за евтини сайтове.

Базов WordPress сайт

Ако проектът го позволява, подкарването на един WordPress с безплатна тема (темплейт) е лесна задача, съответно цената е ниска. При такова стечение на обстоятелствата сами разбирате, че не се преследва качество, гонят се кратък срок за изработка и влагането на минимални усилия. Тестовете също са доста малко, защото по подразбиране се очаква, че платформата ще работи.

Ето как изглежда една най-обикновена инсталация на WordPress.

WordPress базова инсталация

 

Част от хората може да са доволни от резултата, за други да е незадоволителен. Но ако клиентът търси най-евтиното решение, това е пътят за него.

Ако нямате особени претенции и сайтът е простичък за направа, тогава няколкостотин лева ще Ви свършат работа. Подобен тип уеб проекти са сайтовете тип визитки, в които се казва коя е фирмата, какво предлага и има координати за контакт.

Нека видим какво се случва, ако нещата не са толкова базови.

Стъпка след базовия WordPress сайт

Въпреки, че WordPress е готова платформа, безплатна, цената за изработка на WordPress сайт не винаги е ниска. Крайната сума може да варира в зависимост от персонализациите и доработките, които ще се наложи да получи Вашият WordPress. Нека видим няколко хипотетични примера.

Ако решите да закупите хубава тема (темплейт) ще трябва да заплатите суми от порядъка на $30 – $100. Зависи колко изпипана е темата, която изберете. И това е цена само за покупка на темплейт, в нея не се включва инсталация, персонализации или поддръжка. Съвсем спокойно цената за една година поддръжка на дадена тема може да надвиши сумата, за която сте купили темплейта. Тези пари отиват автоматично при създателите на темата.

Пример с популярни и подбрани теми за 2019 година може да видите на картинката. Обърнете внимание на цените.

Цени на темплейти 2019

 

Следващото на дневен ред е казусът с плъгините за WordPress. Това са модулчета, които се закачат допълнително към платформата и дават най-различни функционалности (пр.: контакна форма; абонамент за newsletter). Една част са безплатни, но голям процент са платени.

Един елементарен пример е плъгинът за SEO на Yoast, който струва 79 евро на година без ДДС.

 

С този пример схващате, че цена за цялостна направа на WordPress сайт с хубава тема и годишна поддръжка ще надвиши 200-300 лева. Само разходите на ниво себестойност са повече от посочения диапазон.

Силно персонализиран WordPress сайт

Съществува и вариант за изготвяне на индивидуален дизайн от уеб дизайнер, който да е специално за Вашия случай. Тази уникална уеб сайт визия се поставя върху платформата WordPress и по този начин може да се радвате на автентичност. Много полезно за фирмите, които държат да се брандират по специфичен начин и да се отличат от конкурентите.

При положение, че искате да имате уникален дизайн, цените от няколкостотин лева скачат драстично над 1000 лв. Когато уеб дизайнер трябва да седне, да разбере какво искате, да проучи какво се случва на пазара, да подготви предложения, които да одобрите, часовете труд набъбват, както и крайната цена. Съвсем спокойно един уеб дизайн може да Ви струва 3000 лв – 5000 лв. Това е цена само за дизайн, тук не е калкулирано връзването с WordPress платформата.

Готовите кодове на open-source платформата WordPress, демек никой не сяда да пише код специално за Вас, наличието на безплатни темплейти или такива с ниски цени, са сред причините за по-ниската цена на този тип сайтове спрямо custom разработените.

Въпреки това изработка на сайт с WordPress може преспокойно да да надхвърли 5000 лв., дори да премине 10000 лв. Така че не се подвеждайте по “безплатна платформа”. Когато трябва да се подкара голям сайт, да се програмира допълнително и прави уникален дизайн, няма нищо безплатно. Необходимо е влагането на човекочасове, които логично струват пари.

WordPress сайт може да се направи евтино, ако самият проект го позволява. Но самата платформата може да се ползва за големи проекти с множество надграждания и персонализации, което драстично увеличава цената.

Вариант с Custom решение

Това е любимата ми част – custom решения. Както гласеше една реклама “Игри за напреднали!”. При custom изработка на сайт всичко е на следващото ниво. Възможностите за персонализираност, адаптации към съществуващите процеси на бизнеса, автоматизирането, адекватното брандиране, диференциране от конкурентите, обслужването на нуждите на целевите аудитории, е коренно различно в сравнение с един WordPress сайт или такъв под наем.

За да може да се стигне до адекватен краен резултат с custom изработка на сайт, се преминава през повече стъпки. Това е сред причините за повишената цена на този тип решения.

Планиране на custom уеб сайт

Най-елементарният пример е първоначалното планиране на сайта. Чрез него се дефинират всички изисквания на клиента, целеви аудитории, модули, административен панел, цели на фирмата и прочие. Често в практиката едно планиране за изработка на сайт отнема поне месец.

И тук се появява първата разлика в крайните цени. Щом дадена фирма или фрийленсър отделят цял месец за планирането и дискутирането на сайт, очевидно финалната цена ще е висока.

Само планирането на един сайт може да струва 500 лв. за по-елементарните и да надвиши 1000 лв. спрямо сложността. Има случаи, в които дадено първоначално планиране на сайт може да струва 3000 лв., дори да достигне 10000 лв. Като последните два примера касаят корпоративни клиенти, където планирането отнема между 3 и 6 месеца. Това са казуси, в които има куп неща за проверка, външни софтуери, с които трябва да се правят интеграции и други подобни.

До тук уточнихме, че първият разход по направата на custom сайт е неговото планиране. Същото варира в широк диапазон, като цената зависи от мащабите на проекта, както и от фирмата, която ще планира сайта.

Custom дизайн за уеб сайт

Следващият компонент, който се отразява в цената за изработка на custom сайт е дизайнът. Ценово нещата варират в зависимост от мащабите на проекта и дизайнера. Ако проектът е малък и по него работи фрийленсър – цената ще е по-ниска. Но при наличие на огромен сайт, по който ще работи дизайн агенция – цената ще се покачи значително.

За по-малките сайтове може да намерите дизайн за 1000 лв., но трудно ще получите мечтаното от Вас. Добрите уеб дизайнери са високоплатени, ценят труда си и съответно искат повече пари. Моят съвет е да мислите в посока, че един уеб дизайн започва с цена от 3000 лв. нагоре. Особено, ако искате различни варианти, между които да избирате, претенциозен клиент сте, детайлите са важни за Вас.

Custom Web Design

 

Custom програмиране

За повечето клиенти това е най-скучната част и рядко се интересуват от детайлите. Но щом сте стигнали до тук, явно искате да знаете повече. При програмирането на един сайт масово се използват следните технологии:

 • HTML
 • CSS
 • JavaScript
 • PHP
HTML example

 

Умишлено ги посочвам, за да имате предвид, че екипът, който създава Вашия custom сайт трябва да ги познава. Обективно погледнато един човек – разработчик може да е наясно с всички тях и да построи сайта сам, но често това са двама. Единият работи по т.нар. front-end, а другият по back-end частта на сайта.

Custom програмирането е трудоемко и по подобие на кадърните дизайнери, добрите програмисти искат добро заплащане. Оттам се появява и високата цена за писане на custom код.

На темата с цена за изработка на сайт – по всяка вероятност ще намерите човек, който да напише custom код за прост сайт за около 1000-1500 лв. Особено, ако вече е работил по подобен на Вашия сайт и има част от модулите като заготовки. Но това е един прекалено оптимистичен вариант, на който не бива да разчитате.

Съветът ми е да предвидите, че за custom писане на уеб сайт ще се нуждаете от минимум 3000 лв. Цените могат само да нарастват в зависимост от сложността на проекта и екипът, който ще работи по програмирането. Спокойно могат да надвишат 5000 лв., дори 10000 лв. Сложните сайтове с множество функционалности и логически връзки са тежки за програмиране, техните цени може да скочат над 30000 лв.

Вземете предвид, че посочените индикативни цени не включват нито планирането, нито дизайнът на сайта.

Вариант с платформа под наем

При вариантите с платформа под наем нещата са най-простички откъм ценообразуване. До голяма степен получаваш това, което виждаш. Фирмите, предлагащи подобни решения имат официално обявени ценови листи, човек лесно може да пресметне колко ще му струва.

Нека вземем за пример Wix.com, който е сред известните платформи под наем или също така наричани сайтбилдъри.

Цените започват от $5 месечно и нарастват в зависимост от модулите и екстрите, които искаш да ползваш. На пръв поглед е много достъпно, но човек трябва да се съобрази с наложените ограничения и да ги приеме.

При сайтбилдърите се очаква сам да построиш сайта си. Това макар и простичко на пръв поглед занимание, отнема време. Не винаги се получава така, както човек иска, понякога се налага да доплатиш за професионална помощ.

Клиентите на sitebuilder платформите могат да се възползват и от услуга по създаване на техния сайт от екип на компанията предлагаща софтуера.

Wix конкретно дава възможност на потребителите да ползват набор от около 100 дизайн темплейта. Харесваш си нещо и го нахлузваш на сайта. Ако дадена фирма иска да работи в насока брандинг, платформите под наем не са вариант.

Финални думи

С това разгледахме няколко хипотетични примера и ценови диапазони. Надявам се да са Ви били полезни и да се чувствате по-подготвени.

Материята с уеб разработките е специфична, често чужда и далечна за клиентите. Понякога е много трудно да обясниш всички налични варианти, разликите между тях, защо едни са по-скъпи от други, и това да се случи в 10 реда.

Ако имате въпроси, пишете ми чрез контактната форма.