За днес подготвих статия, с която да разгледаме какво се случва по света с онлайн търговията. Редовно слушаме как всичко отива натам, но дали има числа, които да подкрепят твърденията?

Отговорът е, че такава статистика съществува, а в следващите редове ще разгледаме данни от Statista.com, които отлично обрисуват пейзажът на електронната търговия.

Материалът ще е полезен на хора, които искат да се занимават с онлайн продажби на глобален пазар. За тези, които искат да продават на територията на България ще напиша отделна статия (линк щe сложа тук).

И така, какво ще научите в следващите редове?

  • Какъв е делът на онлайн продажбите от целия ритейл;
  • Какъв е броят хора, които пазаруват онлайн;
  • Какъв оборот се генерира чрез онлайн продажби;
  • Кои държави изглеждат най-перспективни;

 

Делът на онлайн продажбите от целия ритейл

За да не съм голословен, на графиката може да видите делът на онлайн продажбите за периода 2015-2021 година спрямо цялата ритейл търговия. Наблюдаваме устойчив растеж, който упорито гони 20%. Обърнете внимание, че в рамките на 6 години делът на онлайн продажбите се е увеличил над 2 пъти. Това е сигурна индикация за позицията, която заявява онлайн търговията.

 

Защо да Ви вълнува този растящ дял на онлайн продажбите?

Ако планирате да се занимавате с бизнес начинание, което обхваща експорт на стоки, помислете за вариант, чрез който да продавате онлайн. Трендовете са достатъчно показателни и сами разбирате, че е наложително да обърнете внимание на онлайн присъствието.

 

Броят хора, пазаруващи онлайн

Продължаваме напред с информация, касаеща броя хора, които пазаруват ползвайки глобалната мрежа. На графиката е синтезиран периодът 2014-2021 година и виждаме, че през 2019 година онлайн купувачите са почти 2 млрд. човека. Това число е зашеметяващо! Бързам да обясня защо – според Wikipedia 48% от населението на планетата ползва интернет. При 7.4 млрд. човека пъплещи по земята това прави около 3.5 млрд. души с достъп до глобалната мрежа.

 

Така се получава, че от 3.5 млрд. интернет потребители 2 млрд. пазаруват онлайн. Можем да съдим, че електронната търговия е извоювала своята позиция и заслужава вниманието на бизнесите.

 

Оборот от онлайн продажби

Стигнахме до частта, в която ще проверим колко пари харчат интернет купувачите. Тук числата стават космически, а и леко комични, защото на графиката са изобразени в млрд. щатски долари и за 2019 година виждаме $3453 млрд. Тази колоритна сума е еквивалентът на 3.4 трилиона щатски долара. Подобни числа рядко се коментират, обикновено изскачат около темите за външните дългове на най-големите държави.

 

Темпът на ръст в онлайн продажбите се запазва положителен, хората гласуват все повече доверие на електронните магазини и купуват през тях. Разбира се, роля имат и други фактори като удобство и бързината, за които писах в друга статия. Можете да я прочетете тук.

Прогнозите за 2021 година са отлични, ръстът в сравнение с 2014 година ще е четири пъти.

 

Перспективни държави за онлайн търговия

Очевидно Индия ще бъде първенецът по ръст на онлайн търговията (B2C онлайн продажби) за периодът 2019-2023 година. Вероятно това не би Ви учудило, страната е с 1.3 млрд. човека население. Ако попитате Google какъв процент от населението на Индия има достъп до интернет ще получите отговор 34%. Това е доста малко, ако го съпоставим с Европа – 79%.

 

Очакват ни интересни неща от Индия, голяма популация, която започва да използва все повече интернет. За това допринася и значителният брой бюджетни смартфони, които производителите правят за техния пазар.

С това приключвам статията. Надявам се да Ви е била от полза и да сте придобили по-ясна картина за случващото се на сцената с онлайн продажбите.

Ако имате нужда от съвет и консултация за Вашия онлайн магазин – пишете ми през контактната форма.