Тази статия ще представлява интерес за хората, които искат да извлекат максимума от своята инвестиция в уеб сайт. Ще споделя няколко съвета за това как да поддържате Вашия уеб сайт свеж и интересен за аудиторията.

Нека направя едно кратко встъпление – уеб пространството е пълно със сайтове, които не са пипвани с години откъм съдържание и дизайн. В общи линии някой е разработил въпросния сайт, въведено е еднократно съдържанието и всичко е приключило.

При такова стечение на обстоятелствата сайтът започва да „загива”. Ако направим един нелеп паралел между уеб сайт и градина – и двете се нуждаят от грижи, за да растат и да ни радват.

До занемаряването на сайта се стига поради липсата на стратегия за създаване и управляване на съдържанието. Когато не е ясно кой, как и кога ще обновява съдържанието в сайта, същият започва да вехне.

Обновяването на съдържанието не само държи сайта свеж, но е полезно за самите потребители, както и за търсачките. Хората търсят съдържание из интернет пространството и е добре да имате какво да им предложите. Търсачките също обичат да „виждат” генерирането на ново съдържание, а благодарение на тях получавате трафик от посетители.

И така, следват няколко идеи, които може да приложите, за да поддържате сайта си жив, приветлив и интересен.

Блог секция и статии

Блоговете и съответно статиите в тях са уникален инструмент, който може да ползвате с цел освежаване на сайта. Пишете на теми, които гравитират около Вашия предмет на дейност, съберете идеи за материали, които са интересни на целевата аудитория. По този начин ще градите не само авторитет, но и ще привличате нови посетите, а старите ще се връщат в търсене на знания.

Подберете поне 10 теми за статии, направете график за писане и публикуване на материалите и действайте смело.

Хубавото на статиите е, че чрез тях ще имате материал за споделяне и коментиране в социалните мрежи.

Раздел с новини

Новините са следващата ми идея за поддържане на динамика в уеб сайта. В тях може да информирате аудиторията за всичко, което се случва с Вашия бизнес и сектора, в който оперирате. Замислете се колко информация може да извадите – нови услуги и продукти; събития; иновации; трендове; нови обекти и прочие.

Жокер от приятел – помислете в насока комбинирането на новините и статиите от Блога с фирмения Newsletter. Чрез тях ще имате разумна причина да пускате имейли на хората.

Секция FAQ (Често Задавани Въпроси)

Чудесна идея е да поддъжате секция за често задавани въпроси. В нея може да публикувате всякаква полезна за Вашите клиенти информация. Старайте се да отговаряте на реални въпроси, които хората имат. Това ще Ви изстреля напред в търсачките, особено, ако го съобразите с правилните ключови думи.

За максимална продуктивност ползвайте Google Search Console и проверете какво точно търсят потребителите.

Case Studies

Клиентските казуси или Case Studies са фантастичен начин, чрез който да създавате ново, интересно съдържание за сайта. Това са проекти. върху които сте работили (портфолио), но представени подробно и интересно.

В Case Studies може да опишете какъв проблем е имал клиентът, какви цели сте преследвали, какво сте предложили като решение, да разгледате какъв е крайният резултат, да включите кратки цитати или интервюта със самия клиент. Полето за изява е широко и е въпрос на желание да започнете да описвате клиентските казуси.

Чрез Case Studies ще имате възможност да покажете не само клиенти, за които сте работили, но и цялостната си ескпертиза и подход към работата.

Референции

Следващата ми идея за освежаване на съдържанието в сайта е показването на референции. Тук също има място за изява – сканирани референции, цитати, цели интервюта, видео клипове. Без значение на какво се спрете, полза ще имате. Ще внесете динамика в уеб сайта, а посетителите ще могат да прочетат впечатления на хора, които вече са работили с Вас.

Ревизия на изображения, видеа, текстове

Обърнете внимание на вече съществуващото съдържание в сайта – текстове, снимки, видео клипове. Дали всичко изброено е актуално, дали отразява моментното състояние на фирмата?

Не рядко сайтовете се занемаряват и дори телефонните номера в тях и работното време не са актуални. Но да речем, че това е крайност, в която не бива да се изпада. Вижте дали фирменото представяне, стоките/услугите са добре описани, дали всички са налични и т.н.

Освежаване на уеб дизайна

Ако сайтът Ви е правен преди много години, то вероятността дизайнът да е неактуален е голяма. Тук не визирам само последните течения в уеб дизайна и модернизма, а по-скоро невъзможността сайтът да се отваря добре на смартфони.

Зависи от сектора, в който работите, но хората, които посещават сайтове през смартфоните си надвишават 50-60% от общия брой посетители. Това е много сериозен тренд и не може да избягате от него.

Как Ви се струват тези идеи? Пишете долу в коментарите, ако искате да добавя нещо или да го разясня допълнително.

Междувременно, ако имате нужда от консултация с мен – пратете едно съобщение през контактната форма.