В днешната статия споделям няколко идеи за подобряване на Вашия онлайн магазин, като целта е да ги приложите на практика. Чрез предложенията ми ще да дадете на клиентите по-добро преживяване в електронния магазин, а оттам идва увеличаването на продажбите.

Кратък план на това, което ще намерите в статията:

 1. Адаптивен дизайн
 2. Търсачка
 3. Качествени изображения и описания
 4. Видео клипове
 5. Персонализирана начална страница
 6. Автентично съдържание
 7. Имейл листа

1. Адаптивен дизайн

Адаптивният дизайн или т.нар. responsive design за онлайн магазин е със статус задължителен. Преди години бе пожелателен, но мобилният трафик достигна такива размери, че е невъзможно да поддържате електронен магазин без responsive design.

В този ред на мисли е силно препоръчително да прегледате електронния магазин, който поддържате в момента и да се уверите, че има адекватен адаптивен дизайн, който клиентите да ползват на всякакви устройства.

Дори направете една допълнителна стъпка и потърсете специалист, който да Ви консултира, за да сте сигурни, че това, което притежавате е с добро ниво на ползваемост. Уверете се, че навигация, категории, продуктови страници, пазарска количка и checkout процес са подходящи за ползване през смартфони. Обърнете внимание на броя действия, които клиент трябва да предприеме, за да извърши покупка. Дали не са прекалено много?

2. Търсачка

Търсачката е ключов компонент от всеки онлайн магазин, като такъв заслужава специално внимание, което ще получи в следващите редове. 

За да оцените реалистично търсачката, която имате в момента, задайте си следните въпроси:

 • Дали в момента има предиктивно търсене?
 • Дава ли възможност за търсене в конкретна категория/подкатегория?
 • Прави ли предложения за най-търсени стоки?
 • Дали записвате и измервате търсенията, които клиентите правят?

3. Качествени изображения и описания

Много често решенията за покупка са повлияни от снимковия материал и начина, по който стоките са описани. Качествените текстове и снимки дават увереност на клиента и накланят везните в посока покупка.

Огледайте онлайн магазина си и помислете дали всички thumbnails са достатъчно добри и достатъчно големи, дали снимките на продуктовите страници са с необходимото качество.

Относно описанията – постарайте се да вкарвате подходящото за целевата аудитория съдържание, което характеризира продуктите. Извън това подредете ясно ползите, които получава клиентът, ползвайте подзаглавия, булети, точки. Помислете и за въздуха (белите пространства) между блоковете текст.

Уверявам Ви, че добрият User Experience Design ще донесе само ползи.

Ако се интересувате от подготвянето на съдържанието, прочетете статията „Създаване на съдържание за сайт – текстове и снимки“.

4. Видео клипове

Възползвайте се от възможността да заснемате продуктови видео клипове, които безплатно да качвате в YouTube и показвате в онлайн магазина. Това е уникално средство за представяне на артикулите, а също така и за отличаване от конкуренцията.

Вярно е, че отнема време, но видео представянето на артикул е в пъти по-въздействащо от снимките. Организирайте се и започнете да го правите още днес, след което наблюдавайте как ще се отрази на продажбите.

5. Персонализирана начална страница

Тази точка с персонализираната начална страница е за напреднали. Прекрасен начин за проява на загриженост към клиента. Персонализирането на home page се извършва въз основа клиентския профил, неговите покупки и дейстия в електронния магазин.

Идеята е, че при влизане на начална страница, човек няма да вижда информация на случаен принцип, която не го засяга по никакъв начин, а артикули, към които е проявявал интерес. Било то свързани стоки на това, което вече е закупил или артикули, за които е извършвал търсения, а също така и продукти, които вече е разглеждал.

6. Автентично съдържание

Фокусирайте се върху създаване на автентично съдържание, което се върти около проблемите на клиентите и решенията, които предлагате. Това може да се случи чрез писането на статии и поддържане на блог, както и пускане на секции с често задавани въпроси. 

За целта е важно да познавате добре клиентите си, да сте ги проучили и изготвили стратегия за създаване на съдържание. Знаейки какви спънки имат хората лесно ще подготвите решенията.

7. Имейл листа

Изграждайте имейл листа, с която да работите, информирайки хората за:

 • Нови продукти;
 • Предстоящи акции (промоции);
 • Помощни материали и статии;
 • Промо кодове;

Тези имейл листи са силен инструмент, чрез който да комуникирате с целевата аудитория, да напомняте за себе си, което респективно води до увеличаване на продажбите.

На фона на всичко останало, този тип маркетинг е сраенително евтин и може да е доста ефективен, ако се ръководи умело.

Заключение

Динамиката в онлайн магазините е изключително сериозна. Потребителското поведение се мени, технологиите глезят хората и налагат реакция от страна на бизнеса, за да остане конкурентоспособен. 

Влагайте време в периодични проверки и анализ на онлайн магазина, който управлявате, за да сте сигурни, че същият е на ниво и предлага добра ползваемост на таргет аудиторията.

При нужда от консултация за онлайн магазин или изработка на такъв, свържете се с мен още днес: ask@yordan-genovski.com