Къде да продаваме онлайн е интересен въпрос, тъй като се нароиха доста възможности пред бъдещите и настоящи предприемачи. В тази статия ще разгледам няколко от основните опции, върху които може да размишлявате, за целта на упражнението ще обърнем поглед към българския пазар.

Всеки един от вариантите има своите достойнства, общото е, че при всяка ситуация ще имате разходи. От тях няма да може да се избяга, илюзии са приказките за безплатни благини.

Четете внимателно и не се подвеждайте по гръмки приказки, които обещават нещо безплатно. Оглеждайте се за написаното с малки букви.

Онлайн продажби чрез Facebook

Един чудесен и често използван метод за онлайн продажби е направата на Facebook страница. Трудно може да се оборят плюсовете с безплатното създаване на Facebook page, както и фактът, че концентрацията на хора в социалната мрежа е огромна.

facebook магазин

 

Facebook дава възможност за създаване на tab Shop, където да качите продуктите си с техните категории, имена, цени (има и опция за намаления), описания, опции (цветове, размери и т.н.), снимки, че дори и видео клипове. Има и възможност за слагане на линкове към съществуващ онлайн магазин, ако притежавате такъв. Вижте трите картинки, на които показвам как се активира tab Shop във Фейсбук страниците.

add-shop-tab-facebook

 

add-facebook-shop-tab

 

add products facebook

 

Купувачите могат да ползват Messanger, за да пускат поръчки или задават въпроси, което значително улеснява работата. Можете да обработвате поръчки и отговаряте на питания дори през смартфона си.

Хубавото на онлайн магазин във Фейсбук е, че имате директна интеракция с хората, възможности за креативни изпълнения (чрез постовете), сравнително лесно достигане до желаната удитория и способ за изграждане на бранд идентичност.

Ценното при Facebook магазина е близостта, която имате с хората и скоростта, с която можете да комуникирате с тях.

Прекрасното на Фейсбук магазина е, че не се занимавате с никаква техническа поддръжка. Това е грижа на Фейсбук и екипът, който поддържа функционалностите и се грижи всичко да бъде актуално и работещо.

Маркетплейс платформи

Следващият вариант за отговор на питането „Къде да продаваме онлайн?” е маркетплейсовете. Примери за подобни платформи са OLX, Bazar и eMag, като последното е малко по-различен и специален случай.

Ако искате да започнете да продавате максимално бързо, без да се занимавате с брандинг и по-обременяващи и времеемки дейности, маркетплейс платформите са решението. В тях правите една скорострелна регистрация и започвате да качвате стоките. Няма какво толкова да се мисли и планира, отлично е за хора, които искат да си валидират идеята. Ако се колебаете дали пазарът ще приеме радостно стоките, които искате да предложите, не желаете да рискувате пари, директно се насочете към посочените платформи.

Имайте предвид, че всяка от споменатите маркетплейс платформи има свои особености по отношение физически/юридически лица, брой качени продукти, в кои категории искате да продавате и т.н. Част от нещата са платени, което е разбираемо, въпросните маркетплейсове трябва да се издържат от нещо. А поддържането и развиването на такива огромни сайтове не е лека и евтина задача.

Хубавото на OLX, Bazar и eMag е, че фирмите инвестират значителни средства в популяризиране на платформите си, чрез което привличат огромен брой посетители. Това са хора, които знаят за какво посещават сайтовете, те търсят нещо конкретно. По този начин получавате трафика от хора наготово. Разбира се, на дневен ред се появява казуса, че има голям брой предложители във всички категории, което се явява проблем.

Нещо, което бих искал да отбележа е, че става доста трудно да се диференцираш от останалите фирми или физически лица, защото конкурирането става буквално на ниво цена. Факт е, че фигурират системи за рейтинг и коментари, но дали те успяват да отличат един бранд от друг?

В маркетплейсовете не можеш да се брандираш добре, да изпъкнеш по специфичен начин или да дадеш добавена стойност – статии, често задавани въпроси, how-to материали и прочие. Там всички предложители влизат в сходен шаблон и надпреварата за продажби започва.

Споменах, че eMag е по-собен случай, защото там се включват само юридически лица, а също така стоките са нови. Това е драстична разлика в сравнение с Bazar и OLX, където се подвизават всякакви хора, продаващи всевъзможни стари и нови стоки, да не говорим, че някои от тях са със съмнителен произход (визирам т.нар. реплики).

По подбоие на магазин във Фейсбук, при маркетплейсовете нямате никакви разходи и главоболия свързани със софтуерна поддръжка. OLX, Bazar и eMag имат ИТ екипи, които се грижат всичко да работи.

Собствен онлайн магазин

Собственият онлайн магазин е най-сигурният и контролируем вариант, който може да изберете. За разлика от маркетплейсовете и Фейбсук магазина, където нямате никакъв контрол върху платформите, при собствения магазин всичко определяте Вие.

Може да положите фундамента за електронен бизнес чрез изработка на онлайн магазин и после да разширявате чрез Фейсбук магазин и маркетплейсове. По този начин имате сигурност под краката си и работите в насока многоканална търговия.

За каква сигурност говоря? При собствения електронен магазин контролирате всичко, което се случва с платформата. Тя е Ваша собственост и вероятността за изненади е минимизирана. Ситуацията с Facebook Shop и маркетплейсовете е, че други играчи определят развитието на тези платформи, какви функционалности ще имат, на какъв принцип ще се показват продуктите при търсения, за какво ще трябва да доплащате допълнително и по колко.

Притежаването на собствен електронен магазин е отличен вариант за бизнеси, които искат да градят имидж, бранд идентичност, да стъпят здраво на земята и вземат нещата в свои ръце. Но трябва да са наясно в какво се забъркват.

Минусите при менажиране на собствен онлайн магазин:

  • Трябва да отделите повече време, за да го планирате.
  • Изисква бюджет и време за разработка.
  • Необходимо е да имате ясна стратегия какво ще правите с магазина и как ще го популяризирате.
  • Ще се сблъскате с разходи за поддръжка, корекции и надграждания.

Всички тъй наречени „минуси” имат решения – добро първоначално планиране, стратегия за развитие и популяризиране, бюджетиране, различни решения за платформи – под наем; custom; open-source и т.н. Съветът ми е да се консултирате с човек, който разбира нещата, за да имате готовност и правилните очаквания.

Свържете се с мен чрез формата за контакт, ако имате нужда от консултация за онлайн магазин. Пишете в коментарите дали темата е била интересна, както и какво още искате да научите.