Дойде време да обърна поглед към ползите, които получават клиентите от пазаруването онлайн. До момента съм коментирал предимствата на електронната търговия, но изцяло от гледна точка на бизнеса. Нека за разнообразие видим защо хората пазаруват толкова усилено през своите компютри, смартфони и таблети.

От графиката по-долу можете да видите, че онлайн продажбите нарастват ежегодно. В конкретния случай имаме данни за периода 2014-2021 година.

eCommerce sales 2014-2021

 

След като имаме доказателствен материал за интереса на клиентите към онлайн търговията, да преминем към причините, които ги подтикват да го правят.

Пестене на време

В днешния галопиращ свят пестенето на време е издигнато в култ. Не напразно се пръкнаха значителен брой книги на тема “Time Management”. В този ред на мисли и хорски потребности, онлайн магазините дават възможност да си спестим дългите разходи до помещенията за продажба на стоки и обиколките из самите тях. Естествено, това освобождава време в графика на всички ни, време, което да запълним с по-стойностни неща, като безцелното скролиране във Фейсбук (хохо).

В предходна статия за “Електронна търговия – предимства” написах абзац, в който споделих за нуждата на някои клиенти да обикалят магазините, защото целият този процес е позитивно изживяване за тях. Факт, но не всички потребители имат подобни потребности, а някои не разполагат физически с времето.

Каква е процедурата по пазаруване във физическия свят?

В общи линии имаме следната последователност на действия: обличане, чакане на градски транспорт или палене на личния автомобил, път, търсене на място за паркиране, ходене до самия физически магазин, издирване на желаната стока измежду много други, редене на касата и накрая – хайде обратно към вкъщи.

Всичко това може да се прескочи благодарение на електронните магазини. Обективно погледнато онлайн покупката се случва в пъти по-бързо в сравнение с пазаруването във физически обект. А за голям процент от хората това е важно, влагат драстично по-малко усилия, губят много по-малко време. Именно тази изгода кара все повече потребители да правят онлайн покупки.

Удобството на онлайн пазаруването

За разлика от физическите магазини, които имат фиксирано работно време, електронните са отворени 24 часа в денонощието. Това дава свобода на нас клиентите да поръчваме, когато пожелаем. Не е нужно да се съобразяваме с часови диапазон, да тичаме в обедната почивка или да бързаме след работа, за да не затвори магазинът.

При електронният магазин имаме удобството да пазаруваме от дома си с темпо, което желаем и в часове, които подхождат на начина ни на живот. Да не забравяме и възможността за пускане на онлайн поръчки от работното място.

Спокойствието при онлайн пазаруването

Тази точка може да звучи леко абстрактно, но ми се стори подходяща и реших да я разгърна с няколко изречения. Каква точно е връзката между спокойствието и онлайн покупките?

Аз лично се чувствам по-спокоен, когато пазарувам онлайн, в сравнение с посещение на физически магазин. Нека обясня защо – във физическите обекти има множество забързани хора, особено в час пик, надпревара за стоки, музика, аромати, шум и глъчка. Това не е за всеки особено в края на натоварен работен ден.

Правейки онлайн поръчка човек може да се настани удобно, да си вземе нещо за пийване и хапване, да си пусне любимата музика и лека-полека да започне да преглежда желаните стоки на своя компютър или смартфон. След като реши, че е намерил това, което желае – пуска поръчката и воала. Без напрежение, бутане, навъсени физиономии.

По-бързо откриване на желания продукт

Благодарение на природата на онлайн магазините, техните продуктови категории и търсачки, всеки един от нас може да се ориентира драстично по-бързо в продуктовите предложения. Не се налага да сновеш между регалите, да търсиш продавач-консултант, който умишлено се укрива, да питаш и гледаш табели.

Чрез филтрите и сортирането на продуктовите каталози, потребителите притежават силата да прегледат точно артикулите, които ги вълнуват.

Това е обвързано и със спестяването на време – не се луташ, бавейки се с покупката. Ценно за хората с много ограничено време за направа на покупки. Има множество такива било то семейни, работещи на две места, тичащи по детски градини и училища.

Набиране на информация за дадени продукти

Ако искаме да направим първоначално проучване за покупка, онлайн магазините са от голяма помощ. Човек може да се ориентира за технически спецификации, продуктови вариации, ценови диапазони, да разгледа продуктов рейтинг, мнения на хора, които вече са закупили стоката.

В повечето случай онлайн можем да намерим доста детайлна информация за продукт, който искаме да купим. Във физическите обекти не винаги е така.

По-голям избор от продукти

Поради фактът, че в електронния магазин можеш да изложиш безпроблемно хиляди артикули, купувачите имат възможност да разгледат различни варианти и да се спрат на най-подходящия за тях.

Във физическите магазините е изключително трудно да изложиш стотици или хиляди стоки. Ограниченията с пространството са неизбежни. Пък и колко време трябва да обикаляш, за да видиш всичко?

Сравняване на продукти

При наличие на добре описани стоки в онлайн магазина, сравняването им става изключително лесно. Обикновено електронните магазини притежават т.нар. “листи за сравнение”, в които клиентите добавят продукти, за да ги разгледат паралелно. Сайтът ги подрежда в табличен вид, съпоставя цените, както и техните параметрите.

Това помага на крайния потребител да вземе решение относно правилния за него продукт. Бързо, лесно и удобно.

По-ниски цени

Често електронните магазини могат да предложат по-конкурентни цени от физическите им събратя. Причината за това е оптимизираните разходи.

Джеф Безос, CEO на Amazon, сподели в едно старо интервю, че конкурентоспособността на електронните магазини идва от по-ниските наеми на складовите помещения в сравнение с по-високите цени на наемите на магазини. Обикновено тази разлика е в пъти.

За любопитните – интервюто може да гледате тук: Jeff Bezos In 1999 On Amazon’s Plans Before The Dotcom Crash

Онлайн пазаруването помага на хората да оптимизират месечните си бюджети, посредством бързото сравняване на цени. Предложителите са буквално на един клик разстояние, разглеждаш и избираш най-изгодното.

Не случайно в онлайн пространството ще намерите множество сайтове, чиято задача е да сравняват цените от множество електронни магазини. Подобен сайт е: www.pazaruvaj.com.

Пишете в коментарите отдолу, ако се сещате за ползи, които съм пропуснал. Ще ми бъде интересно да ги прочета.