Това е ЧАСТ 3 на поредицата „Платформа за сайт – какво да изберете?“. Ако сте пропуснали предходните две части, може да ги прочетете тук: ЧАСТ 1 и ЧАСТ 2.

Сайтбилдъри и сайт под наем

Тук ще засегна последния писък на модата в изграждането на сайтове. Идеята зад тези сайтбилдъри / сайтове под наем, е, че предоставят цялостно решение за работещ сайт – от домейн, през хостинг, до самия сайт с неговата администрация и поддръжка. Всичко е под формата на услуга (SAAS), за която заплащате месечен или годишен абонамент. Доста от сайтбилдърите предоставят и безплатни версии, които можете да ползвате, като уловката е, че са брандирани с реклами или са с орязани функционалности, или не можете да ползвате собствен домейн. Тези безплатни версии целят по-скоро да тествате въпросния продукт и да преминете към неговите платени варианти.

Конкретни примери за такива платформи са: Wix, Squarespace и Weebly. Има още много сайтбилдъри, но акцентирам на тези, защото са най-популярните.

Нека разгледаме предимствата и недостатъците на този вариант за сдобиване с уеб сайт.

Плюсове

 • Най-бързият възможен старт на сайт
 • Drag-drop интерфейс, с който лесно сглобявате сайта
 • Няма нужда от специфични умения и знания
 • Всичко необходимо е на едно място
 • Множество готови темплейти
 • Минимална финансова инвестиция
 • Налична поддръжка

Посочените примерни платформи дават възможност на хората сами да направят сайтовете си. Всичко около процеса е максимално опростено и приятелски настроено, което елиминира нуждата от познания по дизайн и програмиране или наемане на разработчик. А това определено оптимизира бюджета за сайта.

Друг плюс на платформите под наем е наличието на поддръжка и регулярни ъпдейти на софтуера. Тези неща няма да намерите другаде.

Минуси

 • Никакъв достъп до кода
 • Модификации по функционалностите са невъзможни или скъпоструващи
 • Персонализираният дизайн е трудна работа, а понякога не е опция
 • Напълно зависими сте от платформата и нейното развитие
 • Непрестанно плащате пари
 • Някои сайтбилдъри не разрешават смяна на темплейт, след като веднъж е избран
 • Не винаги работят достатъчно бързо

Особеното при тези сайтове под наем е, че нямате контрол над нищо в платформата. Нито върху ценообразуването на фирмата, която осигурява платформата, нито върху тяхната поддръжка или визия за развитие. Външни лица или фирми не могат да пипат абсолютно нищо.

Всичко гравитира около готов софтуерен продукт, който се ползва от множество потребители и индивидуални корекции върху него не се правят. Това би се явило проблем, ако имате нужда от направа на специфични функционалности.

Финални мисли

В обобщение мога да отбележа следното – ако искате много бърз старт с минимална инвестиция, просто да тествате идеята си в пазарна среда, то платформите под наем са подходящи. Имайте предвид, че тези решения няма да се развиват според Вашите конкретни нужди. Но можете да направите сайт без да имате познания в сферата на уеб дизайна.

Ако търсите повече свобода, възможност за колабориране с други разработчици, гъвкавост, но все пак лекота при създаването на сайта, open-source решенията са адекватни. По тях може да се правят доработки, позволяват инсталиране на допълнителни модули, а WordPress има вече стотици съществуващи. Важното е да се стикова всичко и да работи в синхрон, за да не тежи на зареждането на сайта или пък да се чупи.

И накрая – индивидуално изработените сайтовете – идеални за хора и бизнеси, които са решили да инвестират повече в своите идеи. В индивидуално направените сайтове няма ограничения, всичко може да се реализира, стига да имате достатъчно време и средства. Също така до голяма степен имате независимост, защото цялата разработка е Ваша собственост и не се съобразявате с никого. Когато се ползват световно утвърдени технологии и похвати за разработка, няма да имате проблем с преминаване от един разработчик към друг, ако се наложи.

Препрочитайки материала се сещам за нови и нови неща, които да добавя, но взе да става прекалено дълго. Темата е интересна, а решенията за уеб сайтове непрестанно еволюират. Да видим какво ще ни предложи бъдещето.

Пишете, ако смятате, че съм пропуснал нещо важно или имате въпроси. Споделете с познати, колеги и приятели, ако смятате, че ще им бъде полезно.

Ако искате да прочетете първа и втора част, където засягам custom сайтовете и open-source решенията, може да го направите ТУК (custom сайтове) и ТУК (за open-source).