Наблюдавам, че през последните 3 години, най-голямата болка на хората с онлайн магазини, е неяснотата какво да правят след като ги подкарат. Проблемът идва с осъзнаването на факта, че висящият самотно в интернет пространството електронен магазин не докарва клиенти и продажби. Това ме накара да подготвя кратка статия с няколко предложения, които да ползвате при маркетирането на електронни магазини.

Обичам да казвам, че онлайн магазинът е чисто и просто инструмент, бизнес инструмент, с който трябва да знаете как да боравите. Няма значение каква платформа ползвате и колко му е изпипан дизайнът. Неговото популяризиране е от критично значение, за да има смисъл цялото упражнение. Дори смея да твърдя, че маркетирането е далеч по-важно от самата изработка.

Интересното е, че в масовия случай хората подхождат към изработка на онлайн магазин без представа как ще го популяризират. Аз пък съветвам да се помисли в обратния ред – кои са ти клиентите, къде се намират и как да ги достигнеш. След като човек има яснота по тези въпроси, може да се заеме с изработка на електронен магазин.

Какво се получава в противен случай? Изготвя се и се пуска някакъв онлайн магазин, пълни се що годе с продукти и текстове, и се започва чудене, почесване и пуфтене. Резултати няма, тъй като никой не е помислил от маркетингова гледна точка и не е изградил стратегия.

Не харчете пари за изработка на онлайн магазин, ако нямате и бегла представа как ще го маркетирате.

Предвид множеството електронни магазини в уеб пространството е наивно да смятате, че Вашият ще пробие без да влагате усилия и средства в популяризиране.

Ако нямате опит с изграждането и налагането на онлайн магазини, обърнете се към консултант или уеб агенция. Тези хора ще седнат с Вас и ще обяснят какво може да очаквате и какво ще се изисква за израстването на електронния магазин.

Нека дам три насоки за размисъл, които да ползвате като опорни точки при формиране на стратегия за популяризиране на електронен магазин. Ще се дистанцирам от до болка познатите реклами в Google Search и Facebook.

Видео реклами

Защо не помислите за рекламиране чрез видео клипове? Платформата Google Ads дава възможност на рекламодателите да пускат видео реклами в YouTube. Налични са различни варианти, чрез които да популяризирате бранда или продуктите си по неконвенционален начин.

За момента цените са поносими, а често по-изгодни в сравнение с Google Search, където всички се надпреварват да рекламират.

Обърнете внимание на броя Ваши конкуренти, които ползват видеоклиповете като рекламен инструмент. Дали няма да ги изненадате и излезете едни гърди напред?

Youtubers

Следващият интересен и нетрадиционен начин за реклама на Вашия електронен магазин и продукти, са така наречените youtubers. Или преведено на разбираем език – хора, които притежават популярни YouTube канали, занимават се с ревюта на различни продукти и са отворени към афилиейт програми.

Чрез youtubers ще имате възможност да покажете продуктите си пред голям брой хора, а също така да се облагодетелстватe от доверието, което потребителите гласуват на youtuber-a.

Ютюбърите са отворени и комуникативни хора, с които ще можете да измислите вариант за популяризиране на това, което искате да продавате.

Инфлуенсъри

Влиятелните хора в интернет пространството (influencers) се превърнаха в търсен и интересен метод за маркетиране на стоки и услуги. Той се ползва от години в САЩ и западните пазари, но вече силно нашумя и в България.

Инстаграм е един отличен пример за място с влиятелни хора, които могат да помогнат за пласирането на Вашите продукти. Важното е да откриете правилните инфуенсъри, които имат подходящите за Вашите продукти последователи.

Как Ви се струват тези три вариант за популяризиране на онлайн магазин? Пишете в коментарите дали сте пробвали някой от тях.