След Bulgarian Digital Week, което се състоя между 23-ти и 28-ми септември 2019 г. в Пловдив, реших да подготвя статия, която да разгледа необходимите стъпки за изграждане на стратегия за онлайн магазин. По време на почивките се запознах с няколко човека, които ми споделиха, че планират да се занимават с електронна търговия, но не знаят от къде да подхванат нещата.

В следващите редове ще изложа мислите си по въпроса и дам основни насоки, по които човек да се води. Първосигнално информацията може да Ви се стори доста, но реалността е такава, че всички бази трябва да бъдат покрити, за да стигнете до адекватен краен резултат.

Какво трябва да покрива една стратегия за онлайн магазин?

 1. Целева аудитория
 2. Продукти и наличности
 3. Интеграции
 4. Анализ на конкуренти
 5. Човешки ресурс
 6. Маркетинг
 7. Бюджет
 8. Стратегия за съдържанието
 9. UX Design
 10. Платформа и разработка
 11. Тестови период
 12. Измерване, Анализ и Подобрения

1. Целевата аудитория

Обичам да започвам именно с целевата аудитория, когато разговорите се въртят около темата онлайн магазин. Силно препоръчвам да изясните за себе си и то още в самото начало, коя точно е целевата аудитория, на която ще продавате Вашите продукти.

Да знаеш на кого ще продаваш звучи логично, но ще се изненадате от броя фирми, които имат яснота по въпроса. Помислете и буквално опишете таргет клиентите, за да вземете правилните решения, касаещи останалите точки от тази статия.

За съществуващите бизнеси е по-лесно да дефинират кои точно са клиентите, обяснени не само със стандартните социо-демографски данни, но и къде се подвизават и как взимат решения. Докато за новостартиращите фирми тази задача е далеч по-трудна. Във втория случай се работи с предположения, но пак е по-добре от нищо и стреляне на посоки.

Целевата аудитория е от критично значение за подбора на продукти, които ще пуснете в онлайн магазина, рекламните канали, които ще ползвате, дори и за самата изработка на платформата.

Светът се променя и наблюдаваме изместване от продуктово ориентирани бизнеси към клиентоцентрични такива.

Прочетете повече за създаването на Потребителска персона и защо е важно.

2. Продукти и наличности

След като имате яснота относно целевата аудитория, идва ред на продуктите. Тук се очаква от Вас да помислите какви стоки ще са подходящи за клиентите, какво качество и ценови класове очакват.

Ще се наложи да вземете трудни решения за миксирането на клиент-цена-качество. Това пряко се отразява на маркетинга и цялостното позициониране на онлайн магазина.

Казус, с който ще се сблъскате, е набавянето на стоки и тяхното съхранение. От една страна трябва да намерите доставчик или доставчици, които да Ви снабдяват с продукция, а от друга – трябва да имате решение за съхраняване на наличностите.

За радост вече на пазара има фирми, които предлагат цялостни решения за складиране на продукцията, обработка на клиентските поръчки, че дори и изпращане на стоките към клиентите. Това облекчава неимоверно много фирми, които не разполагат със складови помещения и са в начален статии на онлайн търговията.

3. Интеграции

Тази част е малко по-суха, но няма да минете без нея. Целта на онлайн търговията е да има автоматизираност на процесите, което не само намалява излишните разходи и пести време, но и минимизира човешките грешки.

В този ред на мисли на дневен ред ще се появят:

 • Интеграция с платежна система;
 • Интеграция с куриерски софтуер;
 • Интеграция с ERP / Склад / CRM софтуер;
 • Интеграция с инструмент за имейл маркетинг;

Изброените са сравнително стандартни интеграции за онлайн магазините. Не всички са задължителни, но са препоръчителни и рано или късно се стига до тях.

4. Анализ на конкуренти

Анализът на конкурентите е чудесен начин да се ориентираш в пространството, така да се каже да не изобретяваш колелото наново. Огледайте се какво правят другите фирми в сектора, как работят с клиентите, какви продукти предлагат, кои маркетингови канали използват.

Тук идеята не е да прекопирате едно към едно, а да почерпите информация и опит от хора, които вече са вървели по пътя, който захващате. Неминуемо трябва да пречупите и адаптирате събраната информация, за да подхожда на Вашата бизнес идея и ресурси.

Използвайте Google и социалните мрежи, за да видите как точно оперират конкурентите, кои канали използват, какъв тип хора са клиентите им, къде рекламират и как.

5. Човешки ресурс

Тази точка е една от най-сериозните и е залъкът, с който може да се задавите. Онлайн магазините имат нужда от персонал, за да се движат напред. Колкото и автоматизации и интеграции да се влагат, човешкият фактор не може да се избегне.

Именно хора трябва да мислят за типа стоки, които ще изложите в онлайн магазина, дали има сезонност на артикулите, трендове, както и къде да маркетирате. Всичко това консумира немалко време и изисква хора с необходимата подготовка и визия.

Извън специфичната работа с доставчиците, стоките и поддържането на наличностите, идва и обслужването на самите клиенти. Те винаги ще имат въпроси, проблеми, претенции, връщат стоки, заменят, искат отстъпки.

6. Маркетинг

Препоръчвам да помислите за маркетинга още преди да се впуснете в изработка на онлайн магазин. Имайки яснота за целевата аудитория и типа продукти е хубаво да заложите измерими цели и подберете правилните рекламни канали. По този начин ще имате road map, по който да се водите и измервате какво се случва.

Подготвянето на маркетингова стратегия ще Ви помогне да прецизирате сумите, които ще са необходими през идните месеци.

Винаги в процеса на работа може да правите изменения, първоначалният план никога не е бетониран, но поне е план.

Вижте статията и видеото “Популяризиране на онлайн магазин – три идеи”.

7. Бюджет

Бюджетът е неизменна част от всяка стратегия за онлайн магазин, съответно ще му обърна необходимото внимание. Опитът ми през годините сочи, че често хората започват от парите, без да са помислили останалите компоненти на стратегията. Не съм почитател на този метод на работа, тъй като не е ясно какво седи зад една сума, обикновено кухи обещания.

Препоръчвам да минете първо през по-горните точки и чак тогава да стигнете до формирането на бюджет, който да задоволи нуждите. Този начин на работа ще изкара на бял ден адекватно число, което да не бъде променяно пет пъти в процеса на работа или да изпаднете в ситуация с недостиг на средства.

Може да направите следната бюджетна разбивка:

 • Перо проучване и анализ;
 • Перо продукти;
 • Перо човешки ресурси;
 • Перо маркетинг;
 • Перо разработка;
 • Перо поддръжка;
 • Перо непредвидени разходи;

8. Стратегия за съдържанието

Съдържанието е една от основните причини за забавянето на сайтовете и онлайн магазините. Често срещано е да бъде пренебрегвано и избутвано назад в приоритетите. Лично аз твърдя, че е от критично значение, защото именно съдържанието е това, което посетителите на онлайн магазина консумират през своите екрани. Винаги агитирам фирмите да започнат да го планират отрано, за да не се издънят.

Съдържанието влече след себе си много неща, не само тонът на един електронен магазин, но и цялостната му информационна архитектура. Всички онези менюта и подменюта, текстове, описания, цени, снимки и призиви към действия трябва да бъдат подготвени и въведени през административния панел. При наличието на голяма продуктова номенклатура и множество информационни страници това не е шега работа.

Помислете още по време на първоначалното планиране откъде ще се сдобиете с продуктовите снимки, характеристики и описания, фирмено представяне, политики за поверителност, условия за доставки и плащания, връщане на стоки.

Интересен е казусът, в който складовите програми не поддържат адекватна за онлайн магазините информация и снимки. Обикновено там продуктите са заведени по начин, който не дава достатъчно за излагането им в онлайн магазина. Категоризирането им също е особено и не винаги може да се отрази без корекции.

9. UX Design

User Experience Design е част от всяка стратегия за онлайн магазин. Чрез него дефинирате потребителската персона, информационната архитектура, правят се скици на онлайн магазина и интерактивен прототип. Това всичко се случва преди самата разработка – дизайн и програмиране.

UX Design помага за изчистване на концепцията и логическите връзки зад всеки електронен магазин, а също така допринася за бързата и безпроблемна разработка. В общи линии представлява ясен чертеж за всичко, което ще се случва с онлайн магазина и всички екрани, с които посетителите ще имат взаимодействие.

Обикновено към UX Design влиза и частта с Usability Testing, което представлява валидиране на концепцията чрез хора, които тестват прототипен вариант на онлайн магазина още преди да е създаден чрез програмен код. Тук се следи за доброто ниво на ползваемост и дали потребителите се ориентират добре и се справят с електронния магазин. Основната цел е да се отстранят недомислици в концепцията още преди да е видяла пазарна среда.

10. Платформа и разработка

Най-после стигнахме до темата с изработка на онлайн магазин. Обърнете внимание колко други точки разгледахме преди да стигнем до самото писане на код и направа на уеб дизайн. Това е правилната последователност, защото сега ще имате яснота каква платформа е необходима.

В днешно време има решения за всекиго:

 • Онлайн магазини под наем;
 • Open-source решения;
 • Изработка на custom онлайн магазин;

Всеки един от посочените варианти има своите достойнства, подхожда на различни бюджети и фирмени цели. Повече за избора на платформи може да прочетете в статията „Платформа за сайт – какво да изберете?“.

11. Тестови период

След разработката, онлайн магазините влизат в тестови период, за да се провери дали всичко функционира правилно. Тества се не само потребителската част, но и административната. Извършват се симулации на ежедневната оперативна работа, за да се поправят евентуални бъгове.

12. Измерване, анализ, подобрения

Стигнахме до последната точка от тази статия, а именно непрекъснатия цикъл от мерене, анализиране и нанасяне на подобрения. Тук иде реч за проследяване на изпълнението на заложените цели, анализ на случващото се в електронния магазин като брой поръчки, средна стойност на пазарска количка, брой клиенти, брой изоставени пазарски колички и каква е възвръщаемостта на рекламните кампании.

Опираме отново до човешкия ресурс и наличието на хора, които да се заемат с тези измервания, анализи и подобрения.

Надявам се статията да бъде полезна на хората, които желаят да се захванат с електронна търговия, но не са сигурни какво точно седи пред тях.

За всякакви допълнителни въпроси и нужда от консултация – може да се свържете с мен на имейл: ask@yordan-genovski.com