Питате ли се какво се случва в момента с бързо развиващата се електронна търговия? Нека заедно разгледаме картината в момента и какво предстои в близкото бъдеще.

От година на година оборотите в онлайн търговията нарастват, както и процентното отношение спрямо целия дял на търговията. В интернет може да намерите различни проучвания по темата, включително бомбастични прогнози за бъдещите години, интересното е, че за 2017 г. оборотите през електронните магазини превишават 2 трилиона щатски долара. Това число е не само трудно за изписване, но и доста непосилно да си го представи човек.

Паралелно с набъбване на числата от обороти, електронната търговия еволюира неспирно и в следващите редове ще разгледаме няколко от водещите трендове за 2018 г. Спирам се на течения, които ми правят впечатление и ме вдъхновяват, списъкът не претендира за пълна изчерпателност. Ще е чудесно, ако намерите нещо полезно, което да помогне на Вашия електронен магазин и спечелването на повече клиенти.

По-интересното:

  • Машинно обучение (machine learning)
  • Гласово търсене
  • Омниканална тръговия
  • Мобилно пазаруване
  • Брандове, ръководени от общността
  • Повече начини за доставки
  • B2B (бизнес към бизнес търговия)
  • Блокчейн

Машинно обучение

 

Машинното обучение е толкова накипяла тема, че човек може да се изпари, преносно казано. Ако посещавате от време на време семинари на тема ИТ и онлайн търговия, вероятно сте чули нещо по темата. В основата си машинното обучение е метод за автоматизация на дадени процеси. Фирмите се опитват да внедряват machine learning, за да взимат по-добри решения и конвертират повече клиенти.

Умните чат ботове са добър пример за еволюцията в машинното обучение. Въз основа комуникацията им с множество хора, разиграни множество сценарии, те набират бази данни, които им позволяват да обслужват хората все по-добре. Такива персонални асистенти може да намерите в сайтовете и мобилните приложения на някои компании за самолетни билети.

На мен лично ми е много интересно къде ще ни отведе тази технология. Вероятно един ден ще си пишем и говорим с машини, които до такава степен ще наподобяват човек, че няма да усетим разлика.

 

Гласово търсене

 

Гласовото търсене е метод, който ползвам почти всеки ден. В началото само чрез Siri, но все по-често пускам гласови търсения в Google. Изключително удобно, особено, когато ползваш смартфон. Домашните асистенти на Amazon, Google и Apple допринасят значително за разпространението на гласовите команди. За момента има доста ограничения, но развитието е скорострелно.

Собствениците на онлайн магазини ще са изправени пред предизвикателството да имплементират гласовото търсене в своите платформи. За целта ще трябва добре да познават таргет клиентите си, техните особености, език, ключови думи, които ползват. Търсачките в електронните магазини ще бъдат преобразени.

 

Омниканална търговия

 

Стремежът към омниканална търговия става все по-ясно изразен. Към това бих отчел, че хората се стремят да направят процесите все по-гладки и естествени за клиентите.

Все повече бизнеси ще търсят цялостни решения, с които да обвържат физическите си магазини със света на онлайн продажбите. Решения, чрез които да комуникират с клиентите в различните канали, поддържат програми лоялност, конвертират по-успешно и поддържат имидж.

Силата на физическите магазини надали ще изчезне, те ще продължат да играят главна роля в бизнеса, но вероятно ще предлагат допълнителни услуги и гъвкавост, които ще са обвързани с онлайн света.

Ако искате да научите повече за същността на този метод, прочетете статията Какво представлява омниканалната търговия?.

 

Мобилно пазаруване

 

Мобилното пазаруване продължава да расте с постоянни темпове. Още преди години се говореше много по темата за огромния потенциал и с право. Ако искате да сте актуални днес, то ще трябва да инвестирате в десктоп онлайн магазин (конвенционален за настолни компютри), паралелно с това в мобилна версия на този магазин и евентуално в мобилно приложение. По този начин ще гарантирате на своя бизнес, че ще успее да докосне мобилните потребители.

Относно последователността от горната точка, на много места из интернет ще прочетете, че днес водещото е всичко мобилно, а на втори план остава архаичният десктоп. Не е задължително да гласуваме 100% доверие на това твърдение, много зависи кой е целевият пазар и как пазаруват тези хора.

Все пак, мобайлът трябва да бъде от приоритетите Ви, за да не изостанете в класирането и пропуснете множество потенциални продажби.

 

Брандове, ръководени от общността

 

На хоризонта се появяват интересни брандове, които предлагат нишови продукти в не особено широки продуктови линии, създадени въз основа обратна връзка от хората. Тези брандове комуникират свободно с дадени общности и правят продуктите си спрямо исканията на людете. Интересно е, че канят клиентите да се включват в разработването и тестването на продуктите. Този социално отворен модел е много интересен и истинско доказателство за фирми, които тръсят обратна връзка.

 

Повече начини за доставки

 

Докато аз се впечатлявам на доставки в рамките на 24 часа, на някои места по света доставките се случват в същия ден. В България също имаме такива блестящи примери, което е чудесно.

Извън доставянето на стоки в същия ден, хората все по-често ще се възползват от прибирането на поръчки от магазини и офиси на куриери. Основната причина за това е удобството и гъвкавостта, която дава.

 

B2B (бизнес към бизнес търговия)

 

Ако работите в света на търговия тип B2B, вероятно знаете, че масово нещата се случват по телефон и имейл. Това се променя с появата на различни платформи, които позволяват на бизнесите да търгуват помежду си по-лесно.

Голямо предизвикателство са спецификите на този тип търговия, като договорките в цените, повторни поръчки, калкулации на доставки и др. Но решения се намират на всички казуси.

 

Блокчейн

 

Не знам дали остана човек, който да не е чувал за криптовалутите, дори по радиото чувам реклами, промотиращи добиването на криптовалути. Фактите са си факти, криптовалутите съществуват и най-различни онлайн магазини ги адаптират към методите си за плащане. Гледайки предсказанията на различни специалисти тази тенденция ще се задълбочи. За това допринасят и различни големи играчи, които предлагат разплащания с алтернативните валути. Други пък са в експериментаторски период и тестват какво би излязло от имплементирането на блокчейн технологията в отделни звена.

 

Попадали ли сте на друг интересен тренд в онлайн търговията? Споделете в коментарите.