В днешната статия ще разгледаме заедно какво представлява уеб консултантът, за какво се бори и кому е нужен. Реших да напиша материала, тъй като уеб консултант е по-рядко срещано понятие в сравнение с разработчик (developer). Ще е добре да хвърля светлина върху въпросната длъжност. Пишете ми, ако имате въпроси или търсите уеб консултант.

Какво значи разработчик?

Нека дефинираме какво точно значи developer, за да можем да го откроим от уеб консултант. Разработчикът е човек, който седи зад създаването на даден софтуер. Той изпълнява софтуерни проекти по дадено техническо задание, като пише код, дебъгва и преследва пусков срок.

Другите прозвища на developer са: софтуерен разработчик, програмист, софтуерен инженер, кодер. Като последното спада към графата жаргон.

Обикновено разработчиците са добри в поне един програмен език и отличници в построяването на софтуерни проекти с въпросния език. В зависимост от своите умения се класифицират по различен начин, като започнем от уеб разработчици, минем през мобайл developers и стигнем до самите програмни езици – PHP, .NET,  Objective-C и прочие разработчици.

Разработчиците са хора, които обичат да кодят.

Спрямо ситуацията и ноу-хауто, с което разполагат, разработчиците може да участват в направа на техническата документация за изпълнение на проекта, проектиране на цялостната софтуерна архитектура, както и в предварителното уточняване на изискванията около софтуера.

Изводът, който можем да направим – разработчиците са хора със силен фокус върху създаването на софтуер.

Кога да наемете developer?

Когато имате ясно разписан и разчертан проект, който трябва да се разработи – заложили сте цели, преценили сте доколко са постижими, проучили сте пазара, конкуренцията, потребителските аудитории и на база всичко това имате ясна спецификация за изработка на сайт.

Ако клиентът не комуникира правилно своите искания, крайният резултат ще е далеч от зашеметяващ.

Без ясна концепция рискувате да влачите проекта в продължение на месеци, да се съсипете от корекции и накрая да останете недоволни. Не са редки случаите, в които клиенти се разочароват от разработчици, защото подхождат към тях без ясни задания, бюджети, цели и изисквания.

Уеб консултант – какво значи?

Уеб консултантът е по-различна птица от разработчика, целта на уеб консултантът е да реши конкретен бизнес казус, предоставяйки най-доброто уеб решение. Той слуша, обмисля бизнес модела, аудиторията, конкурентите и взима всичко това под внимание, за да излезе с предложение.

Уеб консултантът обича да решава бизнес проблеми, ползвайки уеб технологии.

Помага за дефиниране на целите пред сайта и какви функции трябва да изпълнява, нагърбва се с изработката на даден проект, след като идеята зад него е ясна. От уеб консултанта може да се очаква съдействие за изграждане на цялостна дигитална стратегия.

Има широк спектър познания и поглед върху сферата, често има маркетингов бекграунд, разбира какво искат хората от сайтовете и знае как да ги задържи в тях.

Уеб консултантът има познания в направление – дизайн, програмиране, брандинг, маркетинг, генериране на съдържание, проучване и анализи.

Опитът на уеб консултанта с различни сайтове и проекти му дава възможност да помага на собствениците на бизнеси, които искат да се развиват посредством уеб технологиите.

Когато клиентът иска нещо, което не би паснало на проекта, уеб консултантът не се срами да каже не. Паралелно с това предлага адекватно обяснение и алтернативен подход.

В практиката уеб консултантът изгражда дългосрочна връзка с клиента. Работата му не се изчерпва с пусковата дата на сайта или електронния магазин. След нея следи развитието, препоръчва подобрения, за да се продължи с растежа и успеха.

Обикновено работи с набор от партньори, за да осигури възможност за разнообразни решения. Фокусира се върху целите за постигане, а технологиите се явяват набор от инструменти за постигане на заложеното.

Кога се наема уеб консултант?

Ако за първи път се сблъсквате с уеб и до момента не сте имали съприкосновение със сайтове или онлайн магазини, е добре да помислите за наемане на уеб консултант. Човекът ще Ви посъветва как да се подготвите, какво да очаквате и ще намери най-доброто решение за случая. Това ще Ви спести много нерви, грешки, време и пари.

Новостартиращите компании също може да се възползват от услугите на уеб консултант, за да уцелят десетката от първия път. Обикновено това са бизнеси, които са крехки и трудно биха си позволили грешки.

Специалните проекти също попадат в полето на уеб консултанта. Ако притежавате наложила се на пазара компания, която планира да направи специален проект, с който да се развива в интернет, уеб консултантът ще е полезен чрез своя опит в сферата.

Уеб консултантът може да се наеме както еднократно, тип на парче, така и в дългосрочен аспект.  Зависи какво Ви е необходимо към момента.

Харесва ли Ви тази статия? Ударете едно рамо като я споделите с приятел в социалните мрежи.