В днешната статия ще разгледам онлайн търговията от по-различен ъгъл. Няма да говоря за разработки и платформи, предимства и недостатъци, а за точно 5 неща, които трябва да знаете преди да се впуснете в оналйн надпреварата за клиенти. Статията е подходяща за хора, които планират да се захванат с онлайн търговия и събират информация, за да се подготвят. Хайде да премина по същество, винаги може да ми пишете, ако имате въпроси.

1. Продуктът трябва да решава даден проблем

Продуктът или продуктите, които ще продавате чрез онлайн магазина трябва да решават конкретен потребителски проблем. Идентифицирайте каква болка имат хората в живота и въз основа на това вземете решение за продукт, който да я облекчи. Не тръгвайте по обратния път – решавате, че ще продавате дадени артикули и после да се чудите по какъв начин да ги позиционирате и пред кого.

Помислете за определена ниша, която да изберете, започнете с нещо малко, но фокусирано. Решете проблемите на дадена целева аудитория и го направете по-добре от съществуващите към момента конкуренти. За целта проучете какво търсят хората, с какво се сблъскват, какви са наличните опции на пазара.

2. Продуктът трябва да е подходящ за електронна търговия

Безспорен факт е, че не всички продукти са подходящи за електронна търговия, особено, ако искате да я извършвате в по-голям мащаб (между държави или между континенти). Понякога може много да Ви се ще да създадете онлайн магазин, защото във Вашата ниша такъв няма, но помислете дали продуктите наистина го позволяват.

Ако продавате скъпи и комплицирани машини, тежки продукти или лесно чупливи, то вероятно електронната търговия няма да е за Вас. Или поне не в конвенционалния вид, който сме свикнали да виждаме. Факторите, които играят роля са цените за доставка, които пряко корелират с теглото на стоката и дестинацията, до която трябва да я пратите.

3. Необходимо е да комуникирате по какъв начин се отличавате

На трето място идва нуждата от диференциране от останалите продукти и предложители на пазара. Тук трябва да вземете решение и опишете начина, по който Вашите стоки се отличават от подобните на пазара. Това би могло да бъде:

  • Дизайн на стоката;
  • Дадени отличаващи се функционалности;
  • Цена;
  • Време;

Първите три точки са ясни, затова нека коментирам последната – време. Визирам лимитирани във времето предложения или цели лимитирани колекции, които се появяват еднократно. Това е интересен начин за създаване на интерес у клиентите, който интерес да се превърне в покупка.

4. Не всеки е Ваш клиент

По отношение на клиентската аудитория ще бъда болезнено директен – невъзможно е да маркетирате продуктите си като подходящи за всеки. Изключително грешно е да планирате онлайн магазина си и прилежащите към него продукти като решаващи всякакви проблеми за всички хора по света. Това няма да докара никакви резултати, а само ще размие концепцията и загубите времето си.

Изберете конкретна таргет аудитория, бъдете нишови, създайте Потребителска персона и атакувайте в целта, решавайки конкретни проблеми на конкретни хора. Така ще имате възможност да уцелите в десетката и да се отличите от конкурентите.

Когато имате яснота кой е Вашият клиент, рекламните кампании ще бъдат фокусирани и ефективни.

5. Необходимо е да сте проактивни

Все още се срещам с фирми, които нямат никакъв план за популяризиране и проактивност след пускане на онлайн магазина в реалната пазарна среда. Дори когато им задам въпроса „Как смятате да маркетирате електронния магазин след като го изработим?” срещу мен се облещват неразбиращи погледи.

Това, че имате онлайн магазин в интернет пространството в никакъв случай не означава, че същият ще започне да продава по подразбиране и нещата ще се случват някак от самосебе си. Вие като собственици на тези електронни магазини трябва да излезете със стратегия за популяризиране и развитие. Без проактивност, рекламни кампании, търсене на ниши, клиенти и възможности, нищо няма да се получи от разработения онлайн магазин.

Вземете предвид, че в глобалната мрежа има хиляди електронни магазини, които се борят за вниманието и парите на клиентите. Конкуренцията не е мит и е наложително да вземете мерки и да се активизирате, ако желаете да се увенчаете с успех.

Извод

Изработката на един онлайн магазин е само парче от целия пъзел. Интересното е, че хората влагат в нея най-много енергия и усилия, а някак за останалата част не остава време. Именно подборът на продукти, специфицирането на таргет аудиторията, решаването на клиентските проблеми, диференцирането от конкурентите лежат в основата.

Пишете в коментарите дали сте съгласни с изложеното от мен. Има ли нещо, което бихте добавили?

Свържете се с мен при нужда от консултация и изработка на онлайн магазин.